Hódmezővásárhely

2023.03.28. 20:00

Kössünk alkut zöld otthonunkért

Felsőfokú zöld otthonok kialakításában segít egyebek mellett a szegedi Kör-Te Egyesület. Alelnökük, Ábrahám Krisztián a vásárhelyi könyvtárban járt, hogy ismeretterjesztő előadáson mutassa be, mit tehetünk a hétköznapokban környezetünkért.

T. Sz.

Szomjúság kompromisszummal: Ábrahám Krisztián zöld előadása alatt csak szemléltetésre használta fel a vendégváró ásványvizes palackokat. Fotó: Tábori Szilvia

Bár nem szívesen, de kivételesen autóval érkezett Szegedről vásárhelyi előadása helyszínére sűrű aznapi elfoglaltsága miatt Ábrahám Krisztián, a szegedi Kör-Te Egyesület alelnöke. Mint mondta, szívesebben használja a tömegközlekedést, de a szükségszerűség olykor felülírja terveit és szándékait. Ezzel a példával jelezte: a környezetvédelem nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a barlangba. Tökéletesek nem lehetünk, de amikor csak tehetjük, kössünk kompromisszumot. 

– Nem húzom le ivóvízzel a wc-t és hiteles emberi kapcsolatokon keresztül próbálok egyszerre nagyobb tételben vásárolni, de még a kazánból kifolyó kondenzvizet is felhasználom felmosásra mondjuk – mondta személyes példaként arra, mi mindent tehetünk otthonunk zöldítéséért. Azt már előadásában részletezte: számításai szerint évente 15 ezer liter kézmosó vizet engedünk le a lefolyón, ahelyett, hogy összegyűjtenénk egy edénybe.

Ábrahám Krisztián szerint rengeteg a tennivaló az élet minden területén, okosabban kell energiát termelni, vásárolni, közlekedni. Lényegesen több alázattal és figyelemmel, szemléletváltással. 

– Ne rekedjünk meg a banális közhelyek – a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyag zacskó nélkülözése szintjén. Ezek fontos kezdeti lépések, de túllépve ezen további nagyszerű dolgokat találhatunk – mondta. 

A szakember úgy véli, mindenki máshol, saját lehetőségeihez mérten köt alkut. Az információhiány és tanácstalanság miatt sokan megrekednek. 

– Az a jó, ha megértjük, hogy az élő bolygóval való tiszteletteljes kapcsolatra kell törekednünk. Használhatjuk erőforrásait, de nem mindegy milyen mértékben és mennyi hálával – hangsúlyozta.

A Kör-Te Egyesület azért dolgozik, hogy segítse hatékonyan működő zöld közösségi hálózatok fejlesztését szerte az országban. Tudásuk megosztásával, regionális zöld háztartás csoportokkal, közösségi programok szervezésével hozzák közel egymáshoz a hasonló gondolkodású embereket. Gyógynövényes programok, nyilvános előadások, rendezvények, illegális hulladéklerakók felszámolása, faültetési akciók szolgálnak apropóul egy folyamatosan bővülő közösség létrehozásához, a közösségi élet megerősítéséhez. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában