Közösség épül a kertben

2023.04.15. 18:50

Csongrádon megmutatják: így is lehet csinálni - Fotók

A kölcsönösségre és a bizalomra építve működtetné másokkal együtt kis birtokát egy csongrádi család. Kecskéséknek sok ötletük, de annál kevesebb szabadidejük van, így partnereket keresnek a terveik megvalósításához, hogy majd aztán a munka gyümölcsét is közösen élvezzék.

Majzik Attila

Csendes természeti környezetet kínál a város széli tanya. Fotó: Majzik Attila

A csongrádi Művésztelepen túl, a Tisza oldalában áll a Kecskés család tanyája. A vadvirágok színpompája, a gyümölcsfák ígéretes lombjai és a hatalmas diófán lengedező hinták azt jelzik, jó helyen jár az ember, ha a természet közelségére és némi kikapcsolódásra vágyik. A család 3 éve vette meg a magas ártéren, szép környezetben fekvő 1 hektáros tanyát. Munka és gyerekek mellett azonban nem jut elég idejük arra, hogy ellássák a területtel járó mindennapos feladatokat.

– A férjemmel mindketten dolgozunk, kicsik a gyerekek, így nagyon keveset tudunk a tanyával foglalkozni. Eladni viszont nem szeretnénk, ezért arra gondoltunk, hogy teszünk egy kísérletet arra, hogy másokat is bevonva, együtt tartanánk fent és fejlesztenénk ezt a helyet – vázolta elképzeléseiket Kecskés-Szabó Gabriella.

Mint a házaspár elmondta, a tanyát sokféleképpen lehet hasznosítani, a nyugodt kikapcsolódás és a természetközeli feltöltődés mellett családi, baráti összejövetelek, rendezvények helyszíneként is ideális. 

– Nekünk is sok ötletünk van, de a közösségi munkának pont az a lényege, hogy együtt alakítsuk a terveinket – tette hozzá Kecskés-Szabó Gabriella.

A család olyan partnereket keres, akikre rendszeresen, hosszú távon lehet számítani a tanya fenntartásában, ezért cserébe használatra, hasznosításra tudják felkínálni a területet. Mint elmondták, két-három család már elegendő lenne. Érdeklődők már vannak, Kunszentmártonból, Szentesről is kíváncsiak a tanyára, de egy Hollandiában élő magyar család is jelezte, hogy szívesen dolgoznának a tanyán, amikor hazajönnek.

– Sokan szkeptikusak a közösségi megoldásokkal kapcsolatban, ráadásul a koronavírus-járvány hatására el is szakadtak az emberek egymástól. Mi abban bízunk, hogy jó barátokra lelünk ezáltal és közösséget tudunk építeni – fogalmazott a házaspár.

Akinek kedve van csatlakozni a projekthez, az a legnagyobb közösségi oldalon üzenetben keresse Kecskés Lászlót és Kecskés-Szabó Gabriellát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában