Helyi életstílus

2023.06.09. 17:50

Művészetterápia, amivel megismerhetjük önmagunkat

Nincs szükség kézügyességre ahhoz, hogy a művészeten keresztül alaposan megismerjük önmagunkat. Gulyásné Turcsányi Enikő krízistanácsadó szakpszichológus, művészetterapeuta számolt be lapunknak a már Szegeden is elérhető művészetterápiáról.

Kiss Anna

A foglalkozásokon rájöhetünk, hogy mik akadályoznak bennünket a normál életvitelben. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Kik vagyunk, milyen erősségeink és gyengeségeink vannak, személyiségünk rendelkezik-e hiányosságokkal? Ismerjük-e önmagunkat? Minderre választ kaphatunk a művészetterápia segítségével, amellyel a személyiségünket és önismertünket tudjuk fejleszteni. Szegeden is lehetőség van erre, Turcsányi Enikő krízistanácsadó szakpszichológus, művészetterapeuta szeptembertől májusig rendszeresen tart kurzusokat, valamint idén már a negyedik nyári művészeti tábort szervezi meg nők számára. Éppen ezért a szakembert kérdeztük arról, hogy mi mindent foglal magába a művészetterápia.

– Ez egy önismereti módszer, amelynek segítségével észrevétlenül, fokozatosan változik a személyiségünk, miközben a művészeten keresztül ráismerünk azokra a problémákra, amelyek akadályoznak bennünket a normál életvitelben, amelyek miatt mindig ugyanabba a kellemetlen szituációba kerülünk. Több típusa lehetséges: van egy intenzív változata, amely során egy héten keresztül minden nap találkozunk, és egy jól körülhatárolt témával foglalkozunk. De tartok egy általános önismereti kurzust is, amely során havonta egyszer, szombatonként találkozunk. Az alkotófolyamat segít elakadásaink felismerésében, a traumatikus élmények feldolgozásában, gyógyító a lélek számára és fejleszti személyiségünket – mondta el kérdésünkre.

Megtudtuk, minden foglalkozás ráhangoló gyakorlattal, relaxációval indul. A művekről visszajelzést adnak egymásnak a résztvevők arról, hogy mit „üzen” nekik az adott mű. Az alkotásokhoz különböző technikákat használnak: rajzolnak, festenek, agyaggal dolgoznak, kollázst vagy montázst készítenek. De dolgoznak mesékkel is, esetleg verset kell illusztrálni, vagy klasszikus festményt lemásolni. A záró megbeszéléseken pedig mindenki annyit oszt meg a felismeréseiből többiekkel, amennyit ő szeretne. 

– Önmagunk megismerésén és a lelki fejlődésen van a hangsúly – mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában