Szegedi hírek

2023.07.30. 14:00

Tömegeket vonzott a virágzó indiailótusz – Galéria

Delmagyar.hu

Az indiai lótusz virágzásának tiszteletére szerveztek tizenhatodszor kétnapos rendezvénysorozatot a hétvégén a füvészkertben. A Lótusz Napokon távol-keleti zenékkel, ízekkel, táncokkal és tematikus előadásokkal várták az érdeklődőket. Fotó: Török János

Idén is hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg a Lótusz Napokat a Füvészkertben. Szombat délelőtt közlekedési káosz alakult ki a botanikus kerthez vezető úton, parkoló a környéken sem volt. A bejárat előtt legalább 50 méteres sor kígyózott, nyitottak is gyorsan két ideiglenes pénztárat. A sorban állók pedig azt mesélték, hogy az ide tartó busz annyira tele volt, hogy meg sem állt a Széchenyi téren.

Mindez nem csoda, hiszen a kert legrégebbi, legsikeresebb és legtöbb látogatót vonzó eseményéről van szó. Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állományának tiszteletére ilyenkor ázsiai hangulatot ölt az intézmény. A botanikus kertbe látogatók megcsodálhatják a lótuszos tavat. A rendezvény névadó növénye, az indiai lótusz ilyenkor látható teljes pompájában. A vendégeket a tónál a víztükör fölé magasan kiemelkedő sötét rózsaszín lótuszvirágok tömege fogadja. A tó szigetének teaháza pedig kellemes kitekintő és pihenőhelyet kínál a különleges látvány befogadásához.

A programok szombaton és vasárnap is közös jógázással indultak. Majd a botanikus kert különböző helyszínein – a színpadon, a mediterrán üvegházban, a lótuszos tó partján, az Elefánt ligetben – koncertek, előadások, tánc- és harcművészeti bemutatók várták a látogatókat.

Az érdeklődők megismerkedhettek India tájegységeinek táncaival, láthattak kimonó- és japántánc-bemutatót, megtekinthették a japán, kínai vagy koreai teaszertartást, próbálkozhattak a kalligráfiával, jógákat és meditációs technikákat próbálhattak ki, vagy bekapcsolódhattak tajcsifoglalkozásba is.

A rózsakertben a Magyar Origami Kör mutatta be a japán papírhajtogatás művészetét, és a kiállítás mellett a vendégek maguk is elsajátíthatják az egyes alapfogásokat. A kertben kétóránként lótusztúra indult, az arborétumban nevelt távol-keleti növényeket mutatták be a füvészkert munkatársai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában