Helyi életstílus

2023.08.22. 20:30

Rózsi néni annyira jó volt, hogy hozzá igazították az esküvőt – Ezer főre is főzött egymaga

Százéves fakanál, csöröge vágó és csigatészta-készítő eszköz is helyet kapott azon a gasztrotörténeti kiállításon a Zákányszéki Művelődési Házban, amely egy elfeledett mesterségnek, a lakodalmi leves- és húsfőzőknek és azok kiváló helyi képviselőinek, Márta Mihálynénak és néhai Tanács Istvánnak állít emléket.

Arany T. János

Lakodalmi főzőknek állít emléket a zákányszéki gasztrotörténeti kiállítás a művelődési házban. Fotó: Karnok Csaba

A falunapi rendezvények kísérőprogramja minden évben egy kiállítás. A tárlaton a két zákányszéki leves- és húsfőző munkásságát mutatják be korabeli lakodalmi fotókon keresztül. Valamint nagyanyáink konyhájának berendezési tárgyai között lehet nosztalgiázni.

Márta Mihályné Rózsika a főzést anyósától, Sánta Veronikától tanulta. Első lakodalmi levesét 1970-ben Hegedűs István lakodalmában főzte. Ebédre tejes pacallevest főzött, a pörkölt mellé krumplit 150 személyre. Több száz fős lakodalmakban 5-6 üst leves készült. Mártáné levesét a környéken minden faluban ismerték. A menü általában hagyományos tyúkhúsleves volt. Sültet nem nagyon készítettek, a levesből kiszedték a combokat és a szárnyat, fűszerezték és hirtelen átsütötték. Rózsi néni legemlékezetesebb lakodalma Domaszéken volt, ahol 1000 vendégnek főzött húslevest. A gazda eljött hozzá és megkérdezte, mikor ér rá, mert hozzá igazították a nagy nap dátumát. A kiállítás szeptember elsejéig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában