Szegedi hírek

2023.08.03. 12:00

Szombaton startol a Muzsikáló Udvar programsorozat

A Szeged Trombone Enseble koncertjével kezdődik a Muzsikáló Udvar a városháza udvarán vasárnap – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A rézfúvos kvartett után a Fool Moon acappella együttes és Dés László is koncertet ad, augusztus 11-én pedig operaesttel zárul a sorozat.

Koós Kata

Archív fotó: Karnok Csaba

A Muzsikáló Udvar programsorozatot először 1970-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó városházi udvarban a Dóm tér és az Újszegedi Liget nagyszabású produkciói mellett is igényes programokat kínáljanak a nézőknek. 

A sorozatban elsőként a Setren4 nevet is viselő kvartett lép színpadra, amely homogén hangzásával, hol szikrázóan virtuóz vagy épp lágy, lírai játékával tűnik ki a rézfúvós együttesek közül. Átirataikban folyamatosan feszegetik a harsona adta technikai határokat. Repertoárjuk széles skálán mozog. Megtalálhatóak benne a klasszikus zeneirodalom alapművei, mint Mozart A varázsfuvola-nyitánya, vagy Bartók Román népi táncai, de helyet kaptak ismert filmek legnépszerűbb betétdalai, és nem áll távol tőlük a stílusok keverése sem, mely egy-egy különleges crossover darabban jelenik meg.

A sorozat visszatérő vendége a Fool Moon acappella együttes, amely augusztus 8-án a Vocal Recall című produkciójával lép színpadra. A koncert dalfeldolgozásai között az 1980-as és '90-es évek legnagyobb filmslágerei szerepelnek, amelyek műfajukat tekintve pop-, disco, funky és rockdalok. A műsort a dalokhoz kötődő kivetítések, filmrészletek, hangok, vagy az együttes által forgatott humoros videórészletek színesítik.

Két nappal később Dés László szólóestjét hallhatja a közönség. A zeneszerző, szaxofonművész zongoránál ülve írja dalait, és mint fogalmazott, ezután kezdi „felöltöztetni" azokat. A szólókoncerten azonban dallamait úgy mutatja majd meg, ahogy megszülettek: a maguk egyszerűségében, líraiságában.

Hagyományosan az opera műfaja is megjelenik a Muzsikáló Udvar programjában. Idén Gounod Faust, Bizet Carmen, Cilea Adriana Lecouvreur, Catalani La Wally, Erkel Ferenc Bánk bán, valamint Donizetti Don Pasquale és a Szerelmi bájital című művéből csendülnek föl részletek. A Pál Tamás szerkesztette műsorban, amelyet a karmester vezet, Horti Lilla, Gál Erika, László Boldizsár, Kiss András és Csuzdi Eszter lépnek föl, zongorán kíséri őket Zalánki Rita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában