A szív és az ész csak együtt diadalmaskodhat

2023.11.25. 08:40

A vásárhelyi gimnazista a TETT-esek közé került

Az ego képlete című írása nem véletlenül keltette fel a TETT zsűrijének figyelmét. A mindössze 14 éves gimnazista, Dombóvári Nándor természettudományos mesés története az emberi természetnek tart tükröt.

Tábori Szilvia

Dombóvári Nándor és a TETT-es kötet, benne saját mesés történetével. Fotó: Tábori Szilvia

Egykori rádiós szakköri élmények hangulatát is felhasználva, olyan beszédes nevekkel, mint a Jóreménység Söröző, írta meg mesés történetét a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium egyik diákja, Az ego képlete címmel. 

A zsenit az különbözteti meg az őrülttől, hogy a zseni meg tudja indokolni azt a pusztítást, amit tett. Te meg tudod indokolni? 

— hangzik el a 14 éves Dombóvári Nándor írásában, amelyet kifejezetten az országos TETT: Te és a természettudományok elnevezésű pályázatra készített. Nemrégiben egy igazán mutatós és vaskos kötetben jelent meg munkája, kortársai meséinek társaságában.

Formálja a pszichénket

Társadalmi érzékenységet, kidolgozottságot, írói készséget, tudományosságot és hitelességet, kreativitást és mindenek előtt az alapötletet is értékelte a pályázat zsűrije. Érdekes és tanulságos, természettudományos gondolkodásra inspiráló történeteket vártak. „Kisgyermekkorunkban jellemzően a mese az első és legfontosabb olyan irodalmi műfaj, ami absztrakt történetek gondolati és érzelmi befogadására késztet. Szomjazzuk ezeket a történeteket, amik életre szólóan formálják a pszichénket, a személyiségünket, a kompetenciáinkat, az ön- és világképünket, az értékrendünket, a másokhoz való viszonyulásainkat, a hitrendszerünket. A mese mutat mintát azokról az alapvető értékekről és képességekről is, amik a tudomány műveléséhez elengedhetetlenek.” – fogalmazták meg a különleges pályázat kiírói, amelyre tanárai hívták fel Nándor figyelmét, tudva, mennyi minden foglalkoztatja diákjukat.

Elvesztett és megtalált út

Körülötte zajló események, életének apró momentumai, társadalmi, morális jelenségek egyaránt inspirálják Dombóvári Nándort. De nincs igazán kedvenc tudományterülete, szinte kimeríti a „minden érdekli” fogalmát; egyszerre hatnak rá irodalmi művek, filmek, a természettudományok, vagy éppen a történelem. Mint Az ego képlete című írásából is kiderül, foglalkoztatja  az emberi jellemfejlődés, az, miként győzi le önmagát az ember, hogy visszataláljon a helyes útra. Történetéhez hol a mai világ várakozását és félelmét egyszerre szimbolizáló mesterséges intelligenciát, hol éppen az 1950-es években elhíresült szervetlen anyagból szerveset előállító Miller-kísérletet felhasználva. 

A történet főszereplője tudományba burkolja tervét, miközben egy fikcióval keveredett valamit szeretne létrehozni, amivel végül elbukik. Úgy gondolnánk, hogy ő képviseli az abszolút tudományosat, holott éppen az ellenkezője igaz

 – fogalmazott kérdésünkre most megjelent mesés történetéről.

Hatással a világra

Ahogy a TETT kiírója fogalmazott: „A történetek az olvasók elméjében és pszichéjében egyaránt egyedi nyomot hagynak, hatással lesznek a világra, a jelenre és a jövőre. Ezért jelent egyszerre óriási lehetőséget és felelősséget az írás, ezért nélkülözhetetlen az értelem és érzelem egyensúlya, az ész és a szív összhangja.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában