Hirdetés

2023.12.29. 08:36

Rubik kocka: az egész világ kedvenc logikai játéka

A Rubik kocka egy világszerte ismert logikai játék. Mi, magyarok kifejezetten büszkék vagyunk rá, hiszen azon magyar találmányok egyike, amelyek az egész világot meghódították. Sokaknak mégis kissé félelmetes és csak legyintenek, ha valaki azt mondja, nem az ördögtől való megtanulni a kirakását. Na de mi is az a bűvös kocka, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes szórakozás lehet?

PR cikk

Forrás: pixabay

A Rubik kocka eredete 

A Rubik kocka – vagy eredeti magyar nevén bűvös kocka – ifjabb Rubik Ernő találmánya, amely először 1974-ben készült el. Ezt követően számos siker és kudarc kövezte a feltaláló útját: feszültség a játék gyártóival, konfliktusok, hamisítványok és elismerések. 

1980-tól Rubik kockának hívják a játékot, ekkor pedig a magyarországi vásárlások száma már meghaladta az egymilliót. Hamarosan megindult a külföldi árusítás is, ez pedig csak tovább fokozta a bűvös kocka sikerét. Megkezdődtek az első versenyek, megtartották az első Rubik kocka világbajnokságot, az emberek pedig évekkel később sem unták meg a játékot.

Isten száma és az algoritmusok 

Ma már a legtöbben tudják azt, hogy a Rubik kockát úgynevezett algoritmusok használatával rakhatjuk ki. Mivel a keverés utáni lehetséges állások száma negyvenháromtrilliónál is több (43, majd még 18 számjegy), ez az a pont, ahol a legtöbben feladják a dolgot. Egy kis matematikával és gyakorlással azonban bebizonyítható, hogy semmi sem lehetetlen.

A tudósokat – és az „utca emberét” – már a kezdetek óta érdekelte, hogy ilyen mennyiségű variáció hogyan oldható meg. Ennek a problémának a matematikai kutatása hozta létre az Isten számát. Ez nem más, mint az a legkevesebb forgatás, amivel a negyvenháromtrillió keverés közül bármelyik megoldható. Az Isten száma pedig nem más, mint 20. Vagyis bármennyire is ijesztő a rengeteg algoritmus, a szinte végtelen opciók száma és a másodpercek alatt végző profik: a Rubik kocka csupán 20 lépést igényel, bárhogyan is álljanak az oldalak. Ez pedig tényleg nem teljesíthetetlen!

Rubik kocka, kedvező áron 

Egy pillanatig sem csodálkozunk, ha mindezek után neked is megjött a kedved, hogy megtanuld kirakni a bűvös kockát. Elismerjük, aligha van „menőbb”, mint a logika és intelligencia, ha érdekességekre használod.

A Hasznos holmik kínálatában több féle Rubik kocka is elérhető, akár a klasszikus 3x3, a kisebb 2x2 vagy a piramis alakú játékkal kezdenéd a tanulást. Böngéssz termékeik között, válaszd ki a tökéletest és juss hozzá a saját bűvös kockádhoz csupán pár munkanapon belül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában