Helyi életstílus

2023.12.24. 09:00

Ünnepi kedvenceink – Az előre elkészíthető főétel

Szeretne kitörni a töltött káposzta-halászlé-bejlgi alkotta karácsonyi Bermuda-háromszögből, de nincs ötlete? Íme, válogasson kedvére szerkesztőségünk kedvenc ételei közül. Gidró Kriszta főszerkesztő ajánl önöknek egy kiváló főfogást.

Majzik Attila

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Sajtos-tejszínes karaj

Már kamasz voltam, amikor megtudtam, hogy a sajtos-tejszínes karaj egyáltalán nem hagyományos karácsonyi étel, tulajdonképpen csak a mi családunk eszi ezt szenteste. Ennek egyébként az az oka, hogy előző nap előkészíthető, december 24-én csak a sütőbe kell betenni, így ennyivel kevesebb időt kell a konyhában tölteni szenteste napján.

Hozzávalók:

8 szelet karaj

50 dkg trappista sajt

0,5 liter főzőtejszín

3 db tojás

liszt

A karajszeleteket kicsit kiklopfolom, aztán sózom. Egy tálban felverem a tojásokat, sózom azt is. A lisztet egy másik tálba teszem, a reszelt sajtot pedig a harmadikba. Ezután mintha paníroznék: lisztbe, tojásba, és végül (zsemlemorzsa helyett) reszelt sajtba forgatom a karajt. A hússzeleteket ezután egy tepsibe teszem, ráöntöm a főzőtejszínt, hogy ellepje, a tetejére pedig rászórom a megmaradt reszelt sajtot. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. egy óra alatt megsül.

Köretnek párolt rizs és burgonyapüré is illik hozzá.

Nemcsak karajból, bármilyen húsból elkészíthető. Ha csirkecombokat használunk, azokat érdemes egy kicsit előfőzni, hogy átsüljön, mielőtt a sajt és a tejszín odaégne.

Jó étvágyat!

Önnek is van egy jó karácsonyi receptje? Küldje el szerkesztőségünk címére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában