Korábban jegyzői lakás volt

2019.09.29. 17:52

Közösségi tér lehet a Hagyományok Háza

Hamarosan belülről is elkészülhet a korábban jegyzői lakásként szolgáló épület, aminek Martonosi György polgármester pezsgő kulturális életet varázsolna a falai közé. Egyúttal méltó helyet kap a település helytörténeti gyűjteménye.

Tóth A. Péter

A Hagyományok Háza Maroslelén.

– Négy nagy helyiségből áll az egykori jegyzői lakás, ebből kettőben szeretnénk állandó kiállítás keretében bemutatni a helytörténeti gyűjteményt, amelynek legszebb darabjai dobozokban várják sorsuk jobbra fordulását. A meg­szépülő ház másik két helyiségében kézműves-foglalkozásokat tartanánk, elő­adásokat rendeznénk – mondta Martonosi György. Maroslele polgármestere nemcsak megőrizné, hanem újjá is élesztené az évszázados lelei hagyományokat.

A Hagyományok Háza Maroslelén.

Maroslelén több látványos építészeti munka zajlott az utóbbi esztendőkben, a település egyik sikeres projektje a tavaly elkészült új könyvtár megépítése volt. A szemre is tetszetős, korszerűen felszerelt könyvtár civil szervezetek rendezvényeinek ad otthont, falai között kiállításokat rendeznek, képzéseket tartanak, és számítógépes teremmel is büszkélkedhet, de már túlterhelt, gyorsan kinőtte az épületet. A jelenleg a könyvtár által biztosított közösségi funkciókból a tervek szerint többet is átvesz majd a Hagyományok Háza. Az új ház, a tervezett közösségi tér belső befejezési munkáihoz még pluszforrás szükséges, nagyjából 15 millió forint hiányzik, ezt a közeljövőben pályázatok révén kívánja előteremteni az önkormányzat.

– Nagyszüleink idejében mű­­ködött a faluban szíjgyártó, kovácsmester, pék és papucsos. Iskolásaink, sőt már a szüleik is ahhoz a nemzedékhez tartoznak, akik ezeket a mesterségeket legfeljebb hallomásból ismerik. Ezeket a kihalófélben lévő tevékenységeket szeretnénk velük megismertetni is­­kolai foglalkozások, helytörténeti órák, családi napok és hagyományőrző rendezvények segítségével – mondta a polgármester.

Maroslele templomának állványain munkások dolgoznak, szemben vele, a Hagyományok Házának megszépült homlokzata jelzi, hogy Maroslelén az ér­­tékes tartalomhoz a továbbiakban is esztétikus formát kívánnak adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!