Helyi gazdaság

2012.02.23. 20:13

Forintra válthat a rossz adós

Szeged - Azok, akik tavaly szeptemberig 90 napnál nagyobb késésben voltak a törlesztéssel, forinthitellel válthatják ki devizahitelüket. Március közepéig kell igazolni, ha valaki önhibáján kívül csúszott el a fizetéssel. A tartozás negyedét is elengedhetik. <br>

Munkatársunktól

Rogán javaslata

Az árfolyamgátról tavaly decemberben kötött megállapodás felrúgásának tekintik a bankok azt a javaslatot, amelyet Rogán Antal nyújtott be kedden. Eszerint a 30 milliós felső értékhatár nem az ingatlan értékére, hanem a felvett devizahitel összegére vonatkozna.

A kormány és a Bankszövetség közötti decemberi egyezség értelmében a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő (ez akkor 78 ezer forint volt) és 90 napot meghaladó késedelembe esett devizajelzáloghitel-adósok tartozását forintra váltják, és a tartozás negyedét elengedik.
A tartozáselengedés csak annak jár, aki március 15-éig igazolja, hogy önhibáján kívül nem tudott rendesen törleszteni. Aki erről a határidőről lemarad, az ugyan május 15-éig kérheti a hitele forintosítását, ez azonban a jelentős árfolyamveszteség és a nagyon magas forintkamatok miatt nem éri meg. A forintosításnak az is a feltétele, hogy a kedvezményezett lakása a hitelfelvételkor nem érhetett többet 20 millió forintnál.

A devizáról forintra váltás a jegybank március 15. és április 15. közötti devizaárfolyamainak átlagán történik. Az új forinthitelhez állami kamattámogatás jár. Ez 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam 50 százaléka, a második évben 45, a harmadik évben 40, a negyedikben 35, az ötödikben pedig 30 százaléka. A kamattámogatásnak is van forgalmi értékhez kötött feltétele, ez fővárosi ingatlanok esetén 20 millió forint, vidéken 15 millió, és csak az kaphatja meg, aki legalább egy kiskorú gyereket nevel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában