Helyi gazdaság

2012.12.30. 20:42

Nő a minimálbér, csökken a rezsi 2013-ban

Januártól valóban egykulcsos az szja, nő a minimálbér és csökken a rezsi. Kevesebb illetéket fizetnek az első lakást szerző fiatalok, drágul az autógáz és az alkohol, jön a tranzakciós adó.

Segesvári Csaba

Január elsejétől csökken a rezsi, viszont az átutalásokért és a készpénzfelvételért is fizetjük a tranzakciós adót. Nő a minimálbér, és többet visznek haza a 202 ezer forintnál magasabb jövedelműek. Csokorba gyűjtöttük az új évvel érkező, pénztárcánkat érintő változásokat.

Fizetés és rezsi

93 ezerről 98 ezer forintra nő január elsejétől a minimálbér, így a munkavállaló az alig 61 ezer forint helyett 64 ezer 190 forintot fog a bankszámláján találni. Jól járnak a 202 ezer forint felett keresők is, ugyanis a félszuperbruttó kivezetésével valóban egykulcsos lesz az adórendszer. Aki többet keres, többet is vihet haza: egy 250 ezer forintos fizetésű munkavállaló 2013-ban 2000, míg egy 500 ezret kereső közel 13 ezer forinttal keres többet.

Megjelent a rezsidíjcsökkentésről szóló rendelet, így január elsejétől a gázszolgáltatás alapdíjai 10, a gázmennyiségért fizetendő összegek pedig 8 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint 2012-ben. A kilowattóránként számolt lakossági áramárak 8 százalékkal csökkennek, a lakossági távhőfogyasztók pedig a 2012. november 1-jén érvényesnél 10 százalékkal alacsonyabb szolgáltatási díjakra számíthatnak.

Autózni muszáj

A cseppfolyósított szénhidrogén (LPG) adója január 1-jétől 50 százalékkal, majd május 1-jétől újabb 50 százalékkal emelkedik. Az adóemelést azzal magyarázzák, hogy szükség van az üzemanyagok adómértékének közelítésére. A dupla adóemeléssel literenként 33,5 forinttal emelkedhet az autógáz ára. A tavalyi átírási költségek maradnak, az új forgalmi engedély kiállításának díja 6000 forint, és ugyanennyibe kerül az új törzskönyv kiállítása is.

Két lépésben duplájára emelik az autógáz adóját 2013-ban. Egy liter 33,5 forinttal kerül többe. Fotó: DM/DV

Két lépésben duplájára emelik az autógáz adóját 2013-ban. Egy liter 33,5 forinttal kerül többe. Fotó: DM/DV

Adóemelés

A cafeteria adóztatása 10-ről 14 százalékra emelkedik, január elsejétől fizetjük a biztosítási adót: cascónál 15 százalékot, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig 10-et. Megszűnik a munkavállalókat terhelő nyugdíjjárulékra vonatkozó fizetési felső határ, és fizetünk minden utalás, pénzfelvétel után. A tranzakciós illeték általános mértéke 0,2 százalékra nő, a készpénzfelvételre pedig 0,3 százalékos lesz az illetékkulcs. Adózik a pénzváltás, a kölcsöntörlesztés, a hitelkártyával történő ATM-es készpénzfelvétel, valamint a bankok által felszámított jutalék- és díjbevétel is.

Változnak az épületenergetikai tanúsítványok szabályai

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épületenergetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI). Másik előírás, hogy januártól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. Ez utóbbi körbe tartozhatnak például a műemlék jellegű épületben lévő lakások. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, és lesz minőség-ellenőrzés is. A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő, elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy mind kormányzati intézkedések segítségével, mind pedig a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat.

A pénzintézetek továbbra is fizetik a bankadót, az energiaszolgáltatók pedig a 31 százalékra emelt Robin Hood-adót. Utóbbiakat januártól a közművezetékek adója is terheli, ami 125 forint minden megkezdett méter vezeték után. A népegészségügyi termékdíjat is kibővíti a kormány: literenként 40 forint adót fizetnek azok az energiaital-gyártók, amelyek metil-xantint tartalmazó italokat készítenek. Kulturális adó terheli a hazánkban pornográf tartalmú filmet, hanganyagot, képet gyártó, importáló, illetve forgalmazó vállalkozót. Az alkoholos termékek adótartalma januártól 10 százalékkal nő, és továbbra is két forinttal adózik a telefonbeszélgetés percdíja és az SMS.

Vállalkozás

Két új adónem jelenik meg a kisvállalkozóknak, a kiva és a kata. Utóbbinál a főállású vállalkozók összes adójukat havi 50 ezer, míg a mellékállásúak havi 25 ezer forint egyszeri adó megfizetésével letudják. Az adócsalások visszaszorítása érdekében fordított adózást vezetnek be az élősertés- és hasítottfélsertés-kereskedelemre, április elsejétől pedig online felügyeli a pénztárgépeket a kormány.

Olcsóbb a fiataloknak lakást szerezniük

Egyszerűsödik az illetékrendszer: 36 kulcsból mindössze kettő marad. Az általános illeték 18, míg a lakásszerzésekhez kapcsolódó kedvezményes kulcs 9 százalék lesz. Az egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak. A 2012-ben az özvegy kizárólag a megszerzett örökrész tiszta értékének első 20 millió forintjáig mentesült az öröklési illeték alól, 2013-tól az egyenes ági rokonokat megillető értékhatár nélküli illetékmentesség kiterjed az özvegyekre is. A lakásvásárlásnál alkalmazott eddigi két adókulcs helyett egy lesz: megszűnik a 4 millió forintig érvényes kedvezményes 2 százalékos kulcs, egységesen 4 százalékot kell majd fizetni.

A 35 év alattiak lakásszerzési kedvezménye a 8 millió forintos értékhatárról 15 millió forintra emelkedik, az illetékkedvezmény-maximum megszűnik. Ebből következően a 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után az egyébként fizetendő illetéknek csak a felét kell megfizetniük.

Gyorsabb adóhatóság, kedvezőbb adófizetés

Az adóhatósági igazolások kiállításának határideje 8 napról 6 napra csökken, az szja fizetési könnyítés korlát maximális mértéke 100 ezerről 150 ezer forintra nő, az automatikus fizetési könnyítés részleteit pedig nem 4, hanem 6 egyenlő részletben kell megfizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában