Helyi gazdaság

2013.06.12. 21:12

A bankok áthárították a tranzakciós illetéket

Gazdaság - Még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is azt állapította meg, hogy a bankok az emberekre hárították át a január 1-jén bevezetett tranzakciós illetéket.

Fekete Klára

– A lakásom kisebbik szobájában két barátom lakik, fogjuk rá, hogy albérletben – mesélte Zsolt –, ők készpénzben adják ide a rezsi rájuk eső részét, amelyet a postán fizetek be a saját folyószámlámra. Így legalább ennél a tételnél elkerülöm a tranzakciós illetéket.

– Én pedig a főbérlő számlájára az ő bankjában fizetem be az albérleti díjat – folytatta ugyanezt a gondolatmenetet Zsolt barátja –, amely nem kis összeg. Azzal, hogy nem a folyószámlámról utalok, több mint 500 forintot takarítok meg.

Bankja válogatja

Az ügyfelekre háruló banki költségek listája hosszú, akár 100-nál is több tétel lehet. Bankja válogatja, hogy melyiket alkalmazza, melyikért mennyi pénzt, százalékot számít fel, illetőleg, hogy mit tesz ingyenessé. Ilyen a számlanyitás, -vezetés, a kivonatok küldése, az SMS-szolgáltatás, a készpénzfelvétel, az egyenleg-lekérdezés, a kártya- vagy társkártya-kibocsátás, az átutalási megbízás, az e-bankolás. Nem egyszerű a különböző pénzintézetek ajánlatainak összehasonlítása, pedig a takarékossághoz nélkülözhetetlen.

Nagy vérveszteség a kormány január 1-jén bevezetett, átutalásokra és készpénzfelvételre kirótt illetéke. Ezen a címen a hazai pénzintézetek fizetési műveletenként 2 ezrelék, készpénzfelvétel esetén 3 ezrelék, de legfeljebb 6000 forintnyi extraköltséget számítanak fel az ügyfeleknek, amely a bankokon keresztül az államkasszába vándorol. Mindenki a fizetése és a havi utalásainak száma alapján kikalkulálhatja, mennyit ad az államnak: a bankok ugyanis csaknem 100 százalékban áthárították a terheket az ügyfelekre. Mivel 6000 forintnál több illetéket nem lehet levonni, így megint csak a gazdagok járnak jól, a busás jövedelmek itt sem adóznak.

A PSZÁF friss vizsgálata is ezekre a megállapításokra jutott: a pénzintézetek 95 százaléka terhelte rá ügyfeleire a tranzakciós díjakat. Az áthárítás mértékében azonban vannak különbségek az egyes bankok, illetve számlacsomagok között, ezért érdemes alaposan áttekinteni a kínálatot. Számítások szerint egy átlagos, körülbelül havi 130 ezer forintos kereset esetén évi 5–35 ezer forint közötti összeget érhetnek el a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak. Tehát egyeseknél csekély, másoknál több ezer forintos is lehet a változás havi szinten, attól függően, ki melyik bank ügyfele, az adott hónapban csak átlagos pénzforgalma volt-e, avagy rendkívüli esemény – lakás- vagy autóvásárlás – emelte meg az aktuális terheket. Utóbbi esetben ugyanis a tranzakciós díj címén fizetendő összeg több ezer forint is lehet.

Körültekintő bank- és számlacsomag-választással jelentős összegeket lehet megtakarítani. Minimálbérnél a legolcsóbb és a legdrágább számla közötti éves díjkülönbség átlagosan mintegy 10 ezer forint a PSZÁF szerint, 140 ezres átlagkereset esetén pedig 15–25 ezer forint. Ezekhez a megtakarításokhoz szerezhetünk akár magasabb folyószámlakamatot, kártyával történő vásárlásunk után visszatérítést kínáló banki ajánlatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában