Minden számítógépes vezérlésű lesz

2020.09.30. 16:30

Hatalmas üvegház épült Szegváron

Modern üvegházat építtetett szegvári telephelyén a szentesi Árpád-Agrár Zrt. Ugyanott egy másik, 1 hektáros üvegházhoz tegnap láttak hozzá a kivitelezők. A két létesítmény mintegy 1,1 milliárd forintba kerül.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Ezen a helyen kora tavasszal még egy másik, 40 éves üvegház állt. Elbontattuk, a helyére épült fel a modern paprikaház. Az Európai Unió energiamegtakarítási pályázatán nyertük meg a bekerülési költségek mintegy felét – mondta Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cég a fejlesztés másik felét saját forrásból és hitelből biztosította.

Hozzátette, a régi üvegházat már túlhaladta a kor, illetve feleakkora volt a belmagassága, mint az újnak. A régiben rövidebb volt a hasznos időszak is, az újban 11 hónapos kultúrát terveznek, vagyis évente csak 1 hónap lesz, amikor nem folyik majd a termelés.

A vírus késleltette

A beruházás márciusban kezdődött, pont akkor, amikor a koronavírus miatt szigorításokat rendeltek el.

– Holland partnereink márciusban, egy pénteki napon behozták a berendezéseiket. Úgy volt, hogy a dolgozóik hétfőn érkeznek, csakhogy akkor már nem léphettek be az országba – mondta Szabó Sándor, a kivitelező Global Glasshouse Kft. ügyvezetője.

A modern üvegházban zajlik a munka, már a palánták is a helyükre kerültek.
Fotó: Kovács Erika

A beruházás így már az első napon, az indulás előtti pillanatban megrekedt.

– Ugyanez volt a helyzet két másik munkánknál is. Két hét alatt átszerveztünk mindent, egy szentesi céggel fogtunk össze, amely tulajdonképpen a konkurenciánk. Nekik külföldi munkáik hiúsultak meg, nekünk pedig a külföldi partnereinknek kellett otthon maradniuk. Megfeszített munkával majdnem a tervezett időre elkészültünk. A paprikapalánta ültetése így csak 1 hetet csúszott a tervezetthez képest – magyarázta Szabó Sándor.

250 méter hosszú

Az új, szegvári üvegház 2,5 hektár alapterületű, 250 méter hosszú és 100 méter széles. Az oldalfalai polikarbonátból készültek, ami jobban szigetel, mint az üveg, a tető pedig diffúz üveg, ami szórt fényt biztosít. A létesítményben a klímaszabályozást, az öntözést, a tápanyag-utánpótlást is számítógép vezérli. Háromféle, talaj-, vegetációs- és fejfűtés biztosítja a növények fejlődéséhez szükséges optimális hőmérsékletet. A párásítás speciális, 80–100 báros nyomással működik, kis vízmennyiséget juttat a levegőbe, csepegés nélkül.

15 főnek biztosít munkát

Vígh Tibor, az üvegház vezetője elmondta, 83 ezer tő paprikát ültettek, és az új létesítmény 15 dolgozónak biztosít munkát. Csikai Miklós hozzátette, az új üvegházban a második évtől négyzetméterenként 30 kilogramm terméshozamot várnak.

A cég másik régi paprikaházát is lebontották. Ott tegnap kezdődött az új építése, ami a tervek szerint még idén elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában