A biztonság az első

2020.10.26. 12:35

Így szigorodik a kártyás fizetés

Sorra indítják tájékoztatási kampányaikat a pénzintézetek arról, hogy megváltozik az online kártyás fizetés. A tavaly elhalasztott úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés januártól válik majd kötelezővé. A finisébe érkező felkészülésről az azenpenzem.hu szakportál készített banki körképet.

K. A.

Tavasszal nagyobb volt a webáruházak forgalma, mint a karácsonyi roham idején. ILLUSZTRÁCIÓ: PESTI TAMÁS/MW

Fotó: Pesti Tamás

Bő egy éve, napokkal a bevezetése előtt elhalasztotta a Magyar Nemzeti Bank a kettős azonosítás bevezetését az online kártyás fizetésekhez. Már a hosszabbításra adott 12 hónap is lejárt, de még kevesen szembesültek az új szabályokkal. A felkészülés azonban megkezdődött, a jegybank 2021. január elsejétől várja el a teljes átállást.

Az erről szóló értesíté­­si kampányt még ebben a hónapban elindítja az MKB és a Takarékbank – a tesztelésében részt vevő ügyfelek tájékoztatása már megtörtént a Budapest Banknál. A K&H nem tervez ilyen tesztüzemet az azenpenzem.hu körképe szerint, a bank az év végéig áll át az új ügyfél-hitelesítésre.

Mobil alkalmazások

Az OTP Bank ügyfeleinek no­vember 2-ától, kétféle lehetőségük nyílik internetes bankkártyás vásárlásaik többlépcsős jóváhagyására. A legkényelmesebb, ha a pénzintézet SmartBank mobiltelefonos alkalmazását használják. Így vásárláskor a bankkártyaadatok szokásos megadása után egy felugró ér­tesítést kapnak a mobiltelefonjukra. Erre rákattintva belépnek az alkalmazásba, majd azon belül egy jóváhagyással – például valamelyik biometrikus azonosítójuk segítségével – engedélyezhetik a fizetést.

A mobiltelefonos alkalmazáson kívül az SMS-ben kapott internetes biztonsági kó­­dot is használhatják a hitelintézet ügyfelei, viszont ehhez november 2-ától már az úgynevezett egyedi Telekódot is meg kell adniuk. Ez alapesetben a bankkártyához tartozó számlaszám utolsó három számjegye. Fontos azonban, hogy az alapértelmezett Telekódot meg kell változtatni majd az internetes vásárlások zavartalan jóváhagyásához.

Okostelefonnal

Sokan még mindig nem tudnak – hajlandóak – okostelefont használni. Nekik nehezebbé válik majd webshopban vásárolni. A bankok többsége persze kínál a modernebb technikától idegenkedő ügyfelei számára is megoldást.

– A mobilbank használatával sokkal gördülékenyebb a mindennapi ügyintézés – hangsúlyozza a K&H, míg a Budapest Bank szerint az okostelefon elhagyása csak akkor lehetséges, ha a netes kereskedő nem alkalmazza a biztonsági kód szolgáltatást. A CIB arra hívja fel a figyelmet, hogy a mobilalkalmazása a nagyobb kijelzőjű tableten is működik.

10 ezer forint felett

Az új szabályozás január 1-jétől az Európai Gazdasági Térségben üzemelő internetes oldalakra vonatkozik minden kártyás vásárlásnál. Rájuk is csak akkor, ha 30 euró – bő 10 ezer forint – feletti a vásárlás értéke, ennél kisebb összegnél nincs szükség az új hitelesítési folyamatra. Ha viszont az egymást követő 30 euró alatti vásárlások összege eléri vagy meghaladja a 100 eurót, alkalmazni kell az erős ügyfél-hitelesítést.

Voltak aggodalmak, hogy a kedvelt kínai webshopokban, de még az Amazonon is lehetetlenné válhat a vásárlás. A bankok többsége azonban úgy véli, ha ezek a kereskedők nem változtatnak, akkor sem kell ügyfeleiknek lemondaniuk a beszerzésről. A szükséges biztonság megteremtése mellett engedélyezik a vásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában