Fejlődő Balástya

2020.10.29. 18:09

Sok mindent újítanak fel Balástyán

Balástyán felújítják a sportöltöző előtti utat és a Gyöngyvirág utcát, valamint az egykori, mára nagyon rossz állapotú kántorházat. Ez utóbbiban a tervek szerint tájházat alakítanak ki.

Imre Péter

Az egyik felújítandó út, a sportöltöző előtt. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

Belterületi utak felújítására nyert Balástya belügyminisztériumi pályázaton 13,4 millió forintot, amit 7,2 milliós saját erővel kell kipótolni, hogy megvalósulhasson két út, a sport­öltöző előtti és a Gyöngyvirág utcai rekonstrukciója, vagyis útalapjának kialakítása és asz­­faltozása – újságolta Ujvári László polgármester. A kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények felújítása, ahhoz az infrastruktúra – például út és járda – megteremtése, biztosítása ugyanis az önkormányzat hatáskörébe is tartozik.

– A munkák a kivitelező ki­választása után jövő tavasszal, nyáron kezdődhetnek, és hozzávetőlegesen 1 hónap alatt végezhetnek vele a szakemberek – közölte a faluvezető. A sportöltözőnél 84, a Gyöngyvirág utcán 85 méter hosszú és 4 méter széles szakaszt csinálnak meg, így összesen 676 négyzetméternyi útszakasz újul meg. Másik projektre, az egykori, má­­ra szinte romos állapotú kántorház felújítására is nyert a község vissza nem térítendő támogatásként 15 millió forintot, amihez még 6 milliós önerő társul, így áll össze a 21 millió forintos büdzsé.

Az egyik felújítandó út, a sportöltöző előtt. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– A kivitelezés során elvégeztetjük az alsó és a külső szigetelést, a nyílászárók cseréjét, a víz- és az elektromos hálózat felújítását, továbbá elbontunk egy féltetőt, amire nem lesz szükség – sorolta Ujvári László. A munka hamarosan kezdődhet, és már a tél, illetve legkésőbb a tavasz folyamán végezni szeretnének. Az épületben főként helytörténeti tematikájú kiállítótereket alakítanak ki, bemutatva a régmúlt falusi, paraszti eszközeit, amellyel tovább fejlesztik az önkormányzati tanyán már kialakított gyűjteményt, illetve a tervek szerint az egészséges életmód népszerűsítése is helyet kap.

– Célunk a község életébe szervesen illeszkedő közösségi tér kialakítása, ahol a lakossá­got érdeklő programokat tarthatunk, és megelevenedik Ba­­­lástya múltja – árulta el a polgármester. Ehhez illeszkedik, hogy az udvaron szeretnék bemutatni a földhöz, a paraszti léthez, élethez kapcsolható eszközöket, például a földműveléshez köthető szerszámok kiállításával. – Már 4 éve tervezzük tájház létrehozá­sát, most végre magvalósul – mondta Ujvári László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában