Fagy-, vihar- és jégkár is pusztított idén

2020.12.30. 11:49

Egyre több az agrárbiztosítás

A kilenc éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszerben a termelők a befizetett összeg maximum 70 százalékát visszakapják. Az almára és a körtére, illetve a csonthéjas és héjas kultúráknál 64 százalékos visszatérítésre számíthatnak a gazdák.

Munkatársunktól

– Idén több mint 14,5 milliárd forintnyi támogatott növénybiztosítási díjat fizettek be a gazdálkodók, a tavalyinál 28 százalékkal többet – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. Hangsúlyozták: mivel a nyáron 5-ről 7 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét, a gazdák visszatérítése is nőhet az előző évhez képest. A kilenc éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszerben a termelők, a me­­zőgazdasági vállalkozók a – mindenkori keretösszeg erejéig a támogatott körbe tartozó – biz­­tosítások díjának maximum 70 százalékát visszakapják.

– Az almára és a körtére, il­­letve a csonthéjas és héjas kultúráknál 64 százalékos visszatérítésre számíthatnak a gazdák, a tavalyi arány 55 százalék volt – jelezte a szövetség.

Az ültetvény és a zöldség, valamint a többi szántóföldi kultúráknál változatlanul 40 százalékos a visszatérítés.

A kárbejelentések alapján a mezőgazdaságot az átlagosnál több természeti csapás érte. A téli, majd a tavaszi fagyok je­lentősen károsították a gyümölcsösöket, egyes területeken a cseresznye-, szilva-, kajszi- és őszibarack-ültetvényeken akár 100 százalékos mértékű pusztítást is okozva. Tavasz végén és nyár elején aszály, majd öt éve nem látott jég- és viharkárok pusztítottak. Biztatóak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer eredményei, de teljes védelmet ez a rendszer sem tud biztosítani.

– A díjállomány jelentős emelkedésében szerepet játszik a biztosítottak számának növekedése, valamint a fedezett kockázatok bővülése is – hangsúlyozta Póczik András. A szövetség szakértője hozzátette,

a gazdálkodók túlnyomó többsége továbbra is jellemzően csak két vagy három kockázatra köt biztosítást.

Ezzel együtt szükség lenne egyes káresemények – például a gyümölcsöket érintő fagykárok – feltételrendszerének javítására is a biztosítók részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában