Minél előbb eldönti, annál jobb

2020.12.28. 07:45

Így vihetjük vissza az ajándékot

Kínos közölni szerettünkkel, hogy nem tetszik a karácsonyi ajándék, mégse halogassuk, mert könnyen kifuthatunk a netes vásárlás 14 naptári napos határidejéből. A személyesen vásárolt portékát nem köteles cserélni az üzlet – mégis sok helyen megteszik.

K. A.

Ha cserét szeretnénk, döntsünk minél hamarabb. Illusztráció: Pesthy Márton/MW

Fotó: Pesthy Márton

A karácsonyi ajándékozás körében klasszikus tévedés, hogy ha egy terméket üzletben vásároltunk, otthon azonban mégis úgy döntünk, hogy akár a színe, mérete, formája vagy bármely más ok miatt az egyébként hibátlan árut mégsem szeretnénk megtartani, úgy azt a vállalkozás köteles visszavenni, cserélni, esetleg levásárlást biztosítani.

Ez nem így van, jelenleg nincs olyan jogszabályi rendelkezés Magyarországon, ami erre kötelezné a vállalkozásokat

– hangsúlyozza a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda.

Önként vállalják

Lapunk állandó fogyasztóvédelmi partnere hozzáteszi, az, hogy jogszabály nem nevesít ilyen kötelezettségeket, nem jelenti azt, hogy az üzletek ezt ne tehetnék lehetővé a vásárlók számára. A különböző vállalkozások között nagy a verseny, sokan kereskedelmi, illetve gazdaságpolitikai megfontolások alapján ezt önként vállalják. Náluk az üzletben vásárolt termék esetében is élhetnek elállással a fogyasztók, vagy cserélhetik az árut, illetve az ajándék vételárát levásárolhatják.

Ha cserét szeretnénk, döntsünk minél hamarabb. Illusztráció: Pesthy Márton/MW

Túl a karácsonyon, annak természetesen előtte érdemes utánanézni, hogy pontosan mikor és milyen feltételek mellett ad valamilyen megoldást a vállalkozás, de jellemzően az üzletben vagy a nyugtán is olvashatunk erről információkat.

Ha az elállásra nincs lehetőség, viszont levásárlásra igen – amiről ugyancsak nem rendelkezik egyetlen jogszabály sem – azt tekintsük fogyasztóbarát gesztusnak, hiszen ezt sem lennének kötelesek biztosítani.

Ha tehát nemkívánatos a kapott ajándék, de nem termékhibás, és a blokk/számla is megvan, keressük fel az üzletet és érdeklődjünk a lehetőségekről!

Két hetünk van

Más a helyzet akkor, ha interneten vásárolták a számunkra nem tetsző ajándékot, és 14 naptári nap még nem telt el azóta, hogy azt átvették. E határidőn belül ugyanis indokolás nélkül elállhat a vevő oly módon, hogy nyilatkozatát két héten belül írásban közli a vállalkozással.

Ezt az ajándék vásárlója megteheti akár e-mail, akár ajánlott, tértivevényes levél formájában is.

Az elállási nyilatkozat közlése igen fontos, hiszen az áruháznak – a tudomásszerzést követően – ugyancsak 14 naptári napja van arra, hogy a termék ellenértékét visszafizesse.

Kivételek

Vannak bizonyos árucsoportok, melyekre nem illet meg bennünket az elállási jog. Ilyen, ha egyedi paraméterek alapján legyártott bútort kaptunk ajándékba, esetleg a lezárt csomagolású elektromos borotvát vagy fogkefét felbontottuk, a fülhallgatót kipróbáltuk. A legtöbb ajándék természetesen kipróbálható, viszont néhánynál higiéniai okokból – az említetteken túl a fehérneműnél – ezt mégsem tehetjük meg.

Az eredeti csomagolás jellemzően ugyan nem feltétele az elállásnak, viszont nem árthat, ha megőrizzük arra a 14 napra, amíg meggondolhatjuk magunkat, ezzel is spórolva az új csomagoláson. Ha az ajándékot felesleges lenne megtartani, minél hamarabb közöljük ezt szerettünkkel, hogy kiderüljön, lehetséges-e még az elállás, él-e a 14 napos határidő, esetleg az adott vállalkozás azt a karácsonyra tekintettel meghosszabbította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában