Nem mindegy mivel sütünk-főzünk

2021.02.18. 08:31

2021-ben kötelező a zöldebb gondolkodás

Az új építésű ingatlanok, köztük a lakóházak energiaigényének negyedét megújuló energiaforrásból kell fedezni.

T. Sz.

Az új építésű ingatlanok energiaigényének legalább negyedét megújuló energiaforrásból kell fedezni.

Fotó: Frank Yvette

A szabályozás azokra is vonatkozik, akik nem szereztek használatbavételi engedélyt tavaly december 31-ig. Ez akár azt is jelentheti, hogy módosítani kell az olyan házak tervein, amelyeket például az elhúzódó munkálatok miatt nem adtak át év végéig.

Az új építésű ingatlanok energiaigényének legalább negyedét megújuló energiaforrásból kell fedezni. Fotó: Frank Yvette

Az idén január 1-jétől hatályos rendelet 25 százalékos előírása többféleképpen teljesíthető, a szempont, hogy az energiaigényt az épületben keletkező, az ingatlanról származó vagy a közelben előállított energiából fedezzék. A napelemes rendszer kiépítése az egyik megoldás, a másik a környezetbarát hőszivattyú-technológia.

Utóbbi kapcsán Tóth Endre, a szegedi Geofűtés Kft. tulajdonosa elmondta: egyszerre biztosítja a megújuló részarányt, és egyben fűt, hűt, és előállítja a használati meleg vizet. Az előzményekről hozzátette: tavaly január 1-jétől egyszerűsödött a földhőhasznosító talajszondák engedélyeztetése a családi házaknál. Gyorsítja a munkálatokat, hogy szükségtelen többek között az önkormányzati hozzájárulás, elegendő egy terv, egy e-közmű-egyeztetés, egy bejelentés tíz nappal a munkakezdés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában