A keretösszeget jóval túllépték

2021.02.01. 18:07

Újabb munkásszállásokra pályáztak

A keretösszeg duplájára érkezett támogatási igény a munkásszállások kialakítását ösztönző legutóbbi pályázaton. A program korábbi részében megyénkből Mórahalmom és Újszentiván nyert erre a célra egyenként 200 millió forint feletti összeget.

Kovács András

Újszentivánon 223 milliós támogatással épült munkásszálló. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A „Munkásszállások kialakítása” program jelenlegi kiírásában igényelt támogatások összértéke már több mint kétszeresen haladja meg az ötmilliárd forintos keretösszeget, ezért a pályázatot felfüggesztette az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tárca tavaly novemberben írta ki az ötödik pályázatot a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap 2021. évi keretének terhére. A program hozzájárul a magyar vállalkozások erősítéséhez, élénkíti a foglalkoztatás bővülését és a gazdasági növekedést.

Mórahalom és Újszentiván már épített

Az első négy kiírásában 35 önkormányzat vagy gazdasági társaság több mint 4500 munkásszállási helyet alakíthatott ki összesen 11,5 milliárd forint támogatással. Csongrád-Csanád megyéből sikerrel pályázott két önkormányzat is.

Mórahalmon 263 millió forint támogatással 94 fős munkásszállás épült, ez létesítmény 2019 nyarára készült el.

Újszentivánon 223 milliós támogatással alakítottak ki 80 „ágyas” munkásszállást, amelyet tavaly márciusban adtak át.

A támogatás igénybevételére jogosultak körét a tavaly májusban lezárult negyedik kiírás során terjesztették ki a magántulajdonú gazdasági társaságokra. 2020-ban végül 16 pályázó részesült összesen több mint 5 milliárd forint összegű támogatásban, a program így legutóbb több mint kétezer új férőhely kialakítására teremtett lehetőséget.

80–200 fősek lehetnek a munkásszállások

A legújabb körben a helyi önkormányzatok és gazdasági társaságok 2020 novembere óta nyújthattak be támogatási igényt a megyei kormányhivatalokhoz. A pénzt legalább 80, de legfeljebb 200 fős munkásszállás építéséhez vagy felújításához lehetett igényelni.

Az önkormányzatok a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott beruházási támogatásként, 80 százalékos intenzitás mellett juthatnak pénzhez, míg a magántulajdonú gazdasági társaságok regionális beruházási támogatásként kaphatnak forrást. Számukra régiónkban, a Dél-Alföldön a legnagyobb a támogatási intenzitás, ami 50–70 százalékos, Nyugat-Dunántúlon ez az arány kisebb, csupán 25–45 százalékos.

Az új nyertesek kiléte még titok

Kíváncsiak voltunk, hogy a legutóbbi, már lezárt fordulóban mely önkormányzatok és gazdasági társaságok pályáztak, és mekkora kapacitáshoz kértek támogatást. – A folyamatban lévő, ötödik kiírásra pályázókról csak a támogatói döntéseket követően adható bővebb információ – írta a megyei indulókra vonatkozó kérdésünkre a minisztérium sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában