Örülnek a díjnak a forráskúti családi gazdaságban

2021.03.30. 18:47

Az év kertészete lett

A forráskúti Peták Paplogó Kertészetet választotta az év kertészetévé a Portfolio-csoport, amely idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket.

Munkatársunktól

Forráskút a családi kertészet Képen: Paplogó Imre Fotó: Török János TJ DM

Fotó: Török János

Egy kilenc tagból álló szakmai zsűri – köztük Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, ország­gyűlési képviselő – döntött az év növénytermelőjéről, az év állattenyésztőjéről, az év kertészetéről, az év fiatal agrárszakemberéről, az év női agrárvállalkozójáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről.

A 9 unoka közül, aki tud, szívesen segít a kertészetben. A képen Budai Blanka és Paplogó Gabriella uborkás ládát pakol. Fotó: Török János

A forráskúti család a nagyszülői hagyományokat folytatva foglalkozik zöldségter­mesztéssel, amit 2001 óta egyéni vállalkozói formában művelnek. Kezdetben fóliasátrakban, ma már üvegházban termesztik a zöldségeket, amelynek alapterülete meghaladja a 48 ezer négyzetmétert.

Fő profiljuk a paradicsom, paprika és kígyóuborka termesztése, amelyek közül az utóbbit termesztik a legnagyobb területen, mintegy 17 600 négyzetméteren.

A vállalat nemcsak a gazdaság méretére fektet ki­­emelt hangsúlyt, hanem az új termelési technológiákra is, így a cégnél a talajt nem igénylő, hidrokultúrás termesztési módszer honosodott meg, emellett kiemelt figyelmet fordítanak a vegyszermentességre is. Üvegházaikat geotermikus energia felhasználásával fűtik, amely

nemcsak kiváló alternatív erőforrás, de felhasználása által a zöldségtermesztési szezon is meghosszabbítható.

Miközben szétnéztünk né­hány üvegházban, Paplogó Imréné elmondta, örülnek a díjnak, de minden megy to­vább, mint eddig.

– Egy picike nyomás azért van rajtunk, hiszen ezt a szintet nemcsak tartanunk kell, de meg kell próbálni megugorni – fogalmazott, miközben az unokák közül néhányan segítettek a fotózásnál. Persze mint megtudtuk, nem csak a szereplés kedvéért tartottak velünk, amiben tudnak, segítenek szüleiknek, nagyszüleiknek, így, mint Paplogó Imréné fogalmazott, megvan a remény arra, hogy továbbviszik a családi vállalkozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában