Az eper olyan, mint egy bankbetét

2021.04.24. 14:10

A fóliás gyümölcs már érik, az árak azonban még magasan vannak

Már lehet kapni hazai, fóliás epret, a száraz, napos tavasz hamar megérlelte az első szemeket. A fagyos hajnalok azonban még most hétvégén is komolyan veszélyeztetik a termést, így nem tudni, a szabadföldi eper mekkora kárt szenved majd.

Timár Kriszta

Beértek az első hazai eperszemek, a fóliás gyümölcsből már lehet találni a piacokon – Fotók: Kuklis István

Immár magyar eper is található a piacokon: elindult az év első gyümölcsének szezonja. Bár még kissé borsos az ára, sokan így is szívesen veszik, hiszen félreérthetetlenül jelzi: vége a hosszú télnek. A korai, fóliás fajták termesztői néhány napja már árulnak standjaikon, és azt tapasztalják, az első érést hamar elviszik.

Április eleje óta érik

– Április 10-én szedtem először, de az első héten csak a barátoknak, ismerősöknek jutott. Szerdán tudtunk negyvenkilónyit leszüretelni, azzal már érdemes volt kiállni árulni

– mesélte Rescsik László. A zsombói gazda közel másfél hektárnyi területen 80 ezer tő epret termeszt. Biogazdálkodásában csak természetes módszerekkel gondozza a növényeket, így míg a legtöbb esetben a vevők tartanak a szezon eleji epertől, amely a legtöbb vegyszert tartalmazza, tőle már ilyenkor is fenntartások nélkül viszik akár kisgyermekeknek is.

– Az árat a kereslet és a kínálat határozza meg. Szezon elején még drágán is kelendő az eper

– mesélte Rescsik László, aki tavalyhoz hasonlóan idén is négyezer forintos kilónkénti árral indította az árusítást.

– Május 20. körül jelennek meg a szabadföldi eprek, általában akkor zuhannak nagyot az árak

– beszélt a piaci trendekről. Persze kérdés, idén mit tesz a fagy ezzel a gyümölccsel, most hétvégén is veszélyben lesz. Nemcsak a szabadföldi, a fóliás is.

Jó az idő a fóliás epernek

– A fólia önmagában maximum egy-két fokot véd, betakarni pedig ilyenkor már nem lehet a növényt. Ezért, ha jön a fagy, jégréteget képzünk a sátrakon, így védjük

– mesélt Rescsik László a késői hideggel való küzdelemről. Hozzátette: a szokatlanul zord tavaszi éjszakák ellenére idén kifejezetten jó idő volt a fóliás eperre. A száraz, napos idő felmelegítette a belső levegőt, így a gyümölcs hamarabb ért meg.

– Persze az első termés felének még nincs igazi, telt íze, hiszen a növény ilyenkor még csak arra hajt, hogy minél gyorsabban termést hozzon. Később viszont már számára is fontos a jó íz, hiszen a természetben csak így eszegetnék a madarak, és hordanák szét a magokat. Vagyis minden egyes szedéssel egyre édesebb epreket tudunk majd leszedni – beszélt a szezon alakulásáról Rescsik László, aki igazi megszállottja az eprezésnek.

Tudja például, hogy a tetvesedés egy ideig kifejezetten jót tesz a növénynek, mert édesebb gyümölcsöt hoz. Az egyensúlyt birtokán betelepített zengőlegyek és fürkészdarazsak tartják fenn, amelyek a tetvek ellenségei.

– Inkább csinálok jót esetleg rosszul, mint rosszat jól

– magyarázta, miért állt át a ma még gyerekcipőben járó biogazdálkodásra.

Munka és kamat

Az epertermesztő elárulta, ez a gyümölcs olyan, mint egy hosszas bankbetét: egy évig csak tenni kell bele a pénzt és a munkát, áprilisban pedig kiderül, mennyit kamatozik. – Ahogy leszedjük az utolsó érést, már el is kell kezdeni gyökereztetni a következő évi palántákat.

Bár megéri ezzel foglalkozni, azt hiszem, aki ezt csak pénzért csinálja, az kevés. Szerintem ez az a gyümölcs, aminek egyfajta hatalma van. Akárhova megyek, mindig viszek magammal ajándékba, és úgy tapasztalom, hogy erre mindig emlékeznek. Egy banán vagy narancs nem tűnik senkinek olyan különlegesnek, mint az eper. Ez valahogy mindenkinek különleges helyet foglal el a szívében – magyarázta.

A tavaszi száraz, napos idő felmelegítette a belső levegőt, így a gyümölcs hamarabb ért meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában