Idén is elvitte a fagy a barackot

2021.04.13. 14:00

Minden idők legrosszabb termésére számítanak a baracktermesztők

Nagyon gyenge terméssel számol Bordány egyik legnagyobb baracktermesztője. Bálint László azt is elmondta, mi nehezítette a fagy elleni sikeres védekezést. A fagy csak a hagyományos, régi fajtájú barackokat kímélte meg.

Arany T. János

Bordány 2021.04.12. Bálint László barackteremelõ gazda szerint idén kevés lesz a termés, mert sok virág elfagyott fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

– Minden idők legrosszabb termése lesz

– jelentette ki Bordány egyik legnagyobb őszibarack-termesztője, Bálint László, aki csaknem harminc éve foglalkozik a gyümölccsel. 17 hektáron több mint hatezer barackfája van.

Telibe kapta

A múlt héten az őszibarackot éppen a virágzáskor kapta telibe a mínusz 4–6 fok, letarolta a fagy szinte az összes kertet. A bordányi gyümölcstermesztő elmondta, amióta az eszét tudja, barackkal foglalkozik.

– 1964-ben kapott apám barackot, amikor a TSZ-ben előírták, hogy kötelező. 8-10 évesen megtanultam szemezni. Paraszt szülők gyereke vagyok, agráregyetemet végeztem, de amikor megszűntek a TSZ-ek, a rendszerváltás után nekiálltam saját gazdaságot csinálni. 2000-re eljutottam arra a szintre, hogy csak az őszibarack maradt, egyedül abban találtam meg a számításomat. Néhány nagyon jó év után jött egy megtorpanás, amikor beléptünk az Európai Unióba, és ránk szabadult az import förtelmes mennyiségben. Aztán szerencsére lett becsülete a magyar gyümölcsnek. A fogyasztó is tudja: nem biztos, hogy jó az olcsó külföldi – kezdte a történeti visszatekintést.

A múlt heti fagy csak a hagyományos, régi fajtájú barackokat kímélte meg, mondta Bálint László. Fotó: Kuklis István

– Gyönyörűen futott a szekér, aztán jött egy ciklus 2017-től, ami most is tart. Nem tudom, hová tegyem. 2017-ben hatvan százalék termésem volt, akkor áprilisban olvadt le a hó, alatta fagyott meg a virág. 2018-ban a március eleji mínusz húsz fok miatt húsz százalékom lett, aztán tavaly megint húsz százalék, de ez a mostani szerintem minden idők leggyengébb éve lesz – latolgatta az esélyeket, majd arról beszéltünk, idén mi nehezítette a fagy elleni védekezést.

Nem tudták megvédeni

Két dolgot emelt ki a szakember: az egyik, hogy már éjfélkor mínusz két fok alatt volt a hőmérséklet, a másik, hogy a szél miatt mozgott a levegő.

– A szállított hideg a legrosszabb, nem lehet ellene védekezni. Elkezdtünk füstölni, de elvitte a szél. A környék tele lett füsttel, de annyira extrém hideg volt, hogy nem ért semmit. Reggel ötre állt be, de akkor már mínusz hat fok alatt volt a hőmérséklet. Nem tudtuk megvédeni az őszibarackot, és ahogy néztem, az egész országban ez a helyzet – magyarázta.

Mariska és a Győztes

Bálint Lászlónak van néhány hagyományos, régi fajtájú ba­­rackja, ilyen például a Mariska és a Győztes. Ezeknek a még bezárt virágai nem fagytak meg.

– Biztos nem hülyeségből szelektálták ki ezeket az elmúlt száz évben. Az ágtövekben vol­­tak még zárt bimbók, amelyek nem tudnak megfagyni, mert a virágzat levele védte a bibét

– mutatta.

Mióta barackkal foglalkozik, két olyan éve volt, hogy nem kellett felmennie a budapesti nagybani piacra.

– 2002-ben volt egy április 6-i fagy. Akkoriban éves szinten húszezer láda barackom termett, akkor 119 lett, ami csupán a fél százaléka. Csúnya év volt még a 2012-es, amikor ugyanígy húsvétkor volt ilyen hideg, akkor azt a keveset inkább behordtam autóval Dorozsmára. Ilyenre saccolom az idei termést is. Ez egy dolgot biztos jelent: a mi fagyos évünkön a zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem fog óriásit kaszálni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában