PR cikk

2021.07.02. 13:11

Hogyan válasszunk diákszámlát? Mire érdemes figyelni? Bankszámlanyitás online?

Köztudott, hogy diákként olcsóbb az élet. Így van ez például a közlekedés, a mozi és még a banki szolgáltatások esetében is. Egyetemi jelentkezés során, vagy munkaviszonyhoz általában szükségünk van lakossági bankszámlára. Mint, ahogy már megszokhattuk, a diákszámlák esetében is jelentősebb eltérést tapasztalhatunk a pénzügyi vonzatot tekintve.

délmagyar.hu

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni első bankszámlánk esetében?

Költségek

Talán az egyik legfontosabb kérdés a bankszámla díja. Több hitelintézet kínál 0 Ft-os számlavezetéssel diákoknak szóló számlacsomagot. Viszont azt sokan elfelejtik, hogy nem csak a számlavezetés díját kell megfizetnünk a banknak, hanem a tranzakciókat, a bankkártyát, a bankkártya használatot, a készpénzfelvételt, az sms díjat és még sorolhatnánk. Lakossági bankszámlanyitás esetében érdemes lehet kalkulátorok segítségét igénybe venni. Ezek nem csupán a számlavezetési díjat, hanem a beállított profil segítségével, átlagos használatot figyelembe véve az éves díjakat is megmutatják.

Szolgáltatások

A különböző bankoknál elérhető bankszámlák nem csak a költségekben különböznek egymástól, hanem a kapcsolódó szolgáltatások típusaiban, elérésében is. Vannak hitelintézetek, akik még mindig inkább a hagyományos banki működési modellre esküsznek, kevesebb hangsúlyt fektetve a digitális szolgáltatásokra. A legtöbb bank valahol a kettő között helyezkedik el, de a piacon van olyan hitelintézet is, mely inkább a digitalizáció mellett teszi le a voksot.

Ez mostanság leginkább bankszámlanyitás és a különböző hitelek felvétele esetében mutatkozik meg. Már nem hogy személyesen nem szükséges bankfiókba menni egy bankszámláért, de még személyes kontakt sem szükségeltetik. Beszélhetünk már olyan hitelintézetről, ahol online bankszámlanyitást is lebonyolíthatunk, mindezt otthonról kényelmesen sorban állás nélkül. Nem kell hozzá más, csak egy szelfi, egy okostelefon, egy új típusú személyazonosító igazolvány, valamint egy lakcímkártya. Természetesen, amennyiben igényeljük a személyes kiszolgálást, úgy lehetőségünk van VideóBankon keresztüli számlanyitásra is.

Forrás: pexel.com

5+1 tipp az olcsóbb és kényelmesebb bankoláshoz

1. Készpénzfelvétel minimalizálása

2014. február 1. óta havonta két ingyenes készpénzfelvétel biztosított 150.000 Ft-ig, amennyiben nyilatkozunk erről a számlanyitást követően. Kétszer 150.000 Ft-tól ne vegyünk fel többször készpénzt az ATM-ből, inkább használjuk a bankkártyánkat vagy mobilunkat.

2. Elektronikus számlakivonat

Papír alapú kivonat helyett kérjünk elektronikus bankszámlakivonatot, így nem csak a pénztárcánknak, de a környezetnek is jót teszünk.

3. Előnyben az online felületek

Tipikusan az átutalások azok a szolgáltatások, melyeknek költsége magasabb, ha bankfiókban intézzük. Amennyiben applikáción vagy netbankon keresztül bonyolítjuk le a tranzakciókat, jelentős összeget spórolhatunk meg.

4. Előnyben a bankkártyás fizetés

Online rendelésnél tapasztalhatjuk, hogy olcsóbb bankkártyával fizetni, mint készpénzzel átvételkor a futárnál.

5. Bankszámlanyitás online

Online bankszámlanyitás segítségével teljesértékű bankszámlánkat akár otthonról is megnyithatjuk. Ehhez egy szelfi készítésére és egy applikáció letöltésére lesz szükségünk. Ha mégis inkább a személyesebb megoldást választanánk, VideóBank segítségével, szintén sorban állás nélkül nyithatunk bankszámlát.

+1. Megfelelő számlacsomag

A különböző számlacsomagok általában jövedelemhez, használathoz és életkorhoz vannak kötve. Például, ha tudjuk, hogy egyáltalán nem használunk készpénzt, cserébe sok elektronikus tranzakciót bonyolítunk le, érdemesebb egy minimálisabb számlavezetési díjjal összekötött bankszámlacsomagot választani. Így lehetséges, hogy többet spórolunk összességében, mintha a 0 Ft-os számlát választanánk viszonylag magas tranzakciós költségekkel.

Összességében kijelenthető, hogy leginkább a korosztály, havi rendszeres jóváírások és a használati szokások határozzák meg a számunkra optimális számlacsomagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában