Mezőgazdaság

2021.08.21. 11:00

Milliárdos támogatáshoz jut a hazai szőlő-bor ágazat

Munkatársunktól

Segítségre szorul a szőlő-bor ágazat. Illusztráció: KUKLIS ISTVÁN

Fotó: Kuklis István

– A hazai szőlő-bor ágazat, a koronavírus-járvány negatív hatásainak kezelésével kapcsolatban a vendéglátásban és a borturizmusban érdekelt pincészetek támogatásáról, valamint a bormarketing forrásainak jelentős emeléséről döntött a kormány – mondta a hét elején Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, az adminisztrációs terhek csökkentését és az ellen­őrzések hatékonyságát növelő új borjogi szabályozás mellett fontos a pénzügyi segítség is.

Segítségre szorul a szőlő-bor ágazat.
Illusztráció: KUKLIS ISTVÁN

A Covid nem egyenlő mértékben sújtotta a borászatokat, a készletek elmaradnak mind a tavalyi szinttől, mind a sokéves átlagtól, ám egyes termelőknél így is nagyobb mennyiségben halmozódhattak fel borok. A segítség részeként a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett termelők részére nyújtott támogatást 2020 után idén is igényelhetik majd a pincészetek – ehhez 1,5 milliárd forint támogatási keretet biztosítanak.

A rendelet szeptember elején jelenik meg, a támogatást októberben kell majd kérelmezni. Ezen túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés keretében EU-s forrásból lepárlási támogatást biztosít azoknak a termelőknek, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni boraikat.

A tárcavezető kiemelte, a járvány következtében tovább élesedik a verseny a világ borpiacán, ennek megfelelően Magyarországnak is fokoznia kell a bormarketinget.

Kulcsfontosságú, hogy ez a program megfelelő forrásokhoz jusson.

– Cél a magyarországi borfogyasztás mennyiségi stabilizálása, az exportált palackos borok árának emelkedése, értékének növekedése – hangsúlyozta Nagy István.

A 2021–2025 között évi mintegy 800 millió forintos költségvetésű állami bormarketingprogram a magyar bor legfőbb piacait célozza meg: Magyarországot, Közép-Európát (Németország és a V4-ek), Észak-Európát (Finnország, Norvégia és Svédország), valamint az Európai Unión kívüli angolszász országokat (Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Kanada).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában