kapacitásbővítő beruházást terveznek

2021.10.14. 07:00

Új szalámiüzemet épít Szegeden a Pick

November 3-án közmeghallgatást tartanak Szegeden a Pick új, Szabadkai úton felépítendő szalámiüzemével kapcsolatban. Ezen feltételezhetően arra is választ kaphatunk, hogy ez kiváltja-e a korábban az ELI lézerközpont közelébe tervezett zöldmezős beruházást, melynek telkét is megvásárolta már a Pick.

Kovács András

Az új szalámiüzem az érlelőtorony szomszédságában épülhet meg. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Szeged város gazdaságfejlesztési programjai között meghatározó jelentőségű beruházás lesz a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti székhelyén tervezett új gyár építése. Mivel a társaság Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, valamint Szeged város és a térség jelentős foglalkoztatója, a szakiroda javasolja, hogy a lakosság közmeghallgatáson kapjon tájékoztatást a tervezett fejlesztésről és annak eredményeként a Pick részéről várt gazdasági hatásokról – olvasható a legutóbbi, pénteken tartott közgyűlés előterjesztésében.

Annak rendje és módja szerint megtárgyalták Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előterjesztését és határozatot is hoztak. A közmeghallgatást november 3-án tartják, témája az új Pick gyár építéséről szóló tájékoztató. A további napirendi pontokat is meghatározta a közgyűlés. Ezek a fejlesztéssel kapcsolatos lakossági észrevételek, valamint a választópolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői által felvetett egyéb közérdekű kérdések és javaslatok.

Az új szalámiüzem az érlelőtorony szomszédságában épülhet meg. Fotó: Karnok Csaba

Az ügyben kerestük és elértük Éder Tamást. A Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója leszögezte, a közmeghallgatásig semmilyen információt nem tud megosztani lapunkkal.

– A Pick a téliszalámi-gyártás növelése érdekében hajtja végre a beruházást, az építkezés több fázisban, három év alatt valósul meg – írta a szeged.hu. Az önkormányzati portál szerint a vállalat történetének elmúlt négy évtizedében nem volt példa ehhez hasonló jelentőségű és nagyságú projektre. Úgy tudják, az új szalámiüzem a meglévő érlelőtorony közvetlen szomszédságában épül majd.

Új szalámiüzemről ír a városi portál, új szalámiüzemről írt lapunk is három éve októberben, amikor már tudott volt, hogy 100 hektár földet vásárolt a Pick az ELI lézerközpont és a sztráda között, és a Hansával szemben tervezi a zöldmezős beruházást. Akkor megtudtuk, hogy a telekméret a Pick igényein felül további fejlesztési lehetőséget is kínál a Bonafarm Csoport és más üzleti partnerek számára is.

A tervezett beruházásról lapunk írt először (2010. április 29.: Új Pick-gyár épül Szegeden).

– Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni a tulajdonos – mondta akkor Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. A több 10 milliárd forintos beruházást akkor az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, az 5-ös főút két oldalán képzelték el.

– A technológiai előterveket egy olasz szakági specialista cég elkészítette, jelenleg az engedélyezési tervezést készítjük elő, amit jövőre követnek a kiviteli tervek. A beruházás első fázisa legkésőbb 2020 elején indulhat – mondta a Délmagyarországnak Sutka László pontosan három éve. Adódik a nyilvánvaló kérdés: lehet, hogy a Szabadkai úti beruházás a tervezett zöldmezőset váltja ki? A válaszra a közmeghallgatásig feltehetően várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában