64 százalékkal nőtt az idei forgalom

2022.03.27. 09:19

Egyre népszerűbb a SZÉP-kártya

Jelentősen emelkedett a SZÉP-kártya-költés februárban, a május 31-ig érvényben lévő élelmiszer-vásárlási lehetőség érezhetően megnövelte a felhasználást.

Munkatársunktól

Illusztráció: Fehér Gábor

Fotó: Fehér Gábor

A K&H Banknál a SZÉP-kártya-­költések közel negyedét élelmiszer-vásárlások tették ki a múlt hónapban. Emellett a felhasználás összértéke is megugrott: januárhoz képest 20, az egy évvel ezelőttihez képest 80 százalékkal többet vásároltak. Hangsúlyozták, az élelmiszer-vásárlás újabb lendületet adott a SZÉP-kártya-piacnak. Feb­ruárban egyetlen hónap alatt közel annyi kereskedő csatlakozott az elfogadóhelyek közé, mint tavaly egy teljes negyedév alatt. Így kártyájukkal már több mint 36 ezer helyen lehet árut vagy szolgáltatást vásárolni. 
 

 

Az OTP azt közölte, hogy a 2022. februári OTP SZÉP-kártya-költés összege majdnem a duplája volt a tavalyinak. 2021. februárban 11,7 milliárd forint, míg idén már 22,2 milliárd forint volt a havi költés. Ez a markáns bővülés a bank szerint leginkább azzal magyarázható, hogy tavaly év elején a járványhelyzet még jelentő­sen korlátozta a szabadidős fel­hasz­nálást. Ezt alátámasztja az is, hogy az idei januári – még élelmiszer-vásárlási lehetőség nélküli – forgalom 64 százalékkal meghaladta a tavalyit. 
 

 

Az OTP adatai szerint februárban a SZÉP-kártyás költések több mint 20 százaléka történt élelmiszerboltokban. A hónap eleje óta az összes nagy üzletláncban elfogadják a bank kártyáját, emellett a kisebb, önálló boltok is szép számban, folyamatosan csatlakoznak az elfogadóhelyek köréhez. Idén januárban és februárban összesen 3977 elfogadóhellyel bővült az OTP SZÉP-kártya hálózata, ezzel az elfogadóhelyek száma közel 55 ezerre nőtt. 
Az MKB SZÉP-kártyás költések is jelentősen megnőttek 2021 azonos időszakához képest, és ebben két tényező játszott meghatározó szerepet. Az egyik a jóval kedvezőbb pan­démiás helyzet, ami pozitívan hat a költésekre. 
 

 

A másik, hogy a jogszabá­lyi változásnak, illetve a szol­­gáltatók és a kártyakibo­csátók összehangolt munkájának eredményeképpen a nagy élelmi­szerláncok és a ki­­sebb élelmiszerboltok nagy számban tudnak elfogadni SZÉP-kártyát, és az élelmiszer-­vásárlásra van igény a kártyabirtokosok oldaláról is. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában