Még így sem lesz nagy bevétel

2022.07.29. 08:20

Drágul a hagyma

Drágul ezekben a napokban a hagyma a hazai piacokon, ami akár jó hír is lehetne a termelőknek. Sajnos az áremelkedés csak időszakos, és még az aszály miatti veszteségek pótlására sem alkalmas – hívta fel a figyelmet a Hagyma Terméktanács elnöke, a makói Fekete János.

A hagyma ára régen drágult annyit, mint mostanában. Illusztráció: Móricz-Sabján Simon/MW

 Nem sokra megyünk vele. Ez a drágulás csak átmeneti, és még arra sem elég, hogy a veszteségeket valamelyest ellensúlyozza 

– kommentálta kérésünkre Fekete János, a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke az agrarszektor.hu portál információját, miszerint emelkedik a hagyma ára a piacon. 

Az egykor Aranyhagyma-díjjal kitüntetett Fekete János a vöröshagyma termesztésével már felhagyott, de fokhagymával sem nagyon foglalkozik – ugyanakkor nagyon sok termelőt ismer és naprakészen tisztában van a viszonyokkal.

A raktárak üresek, pusztít az aszály

A mezőgazdasági témákkal foglalkozó online portál napokban megjelent cikkében arról írt, hogy a hagymafélék drasztikusan drágulnak. Habár a legtöbb zöldséggel ellentétben a vöröshagyma ára például sokáig alig emelkedett Magyarországon, május-júniusban hirtelen elkezdett nőni, és a nagybani piacokon most már 30 százalékkal kerül többe, mint tavaly. 

A legdurvábban a póréhagyma drágult meg egy év alatt, csaknem 88 százalékkal kell többet fizetni egy darabért jelenleg. Ami a drágulás magyarázatát illeti, nagy árukészletek maradtak raktáron, azokat kellett kivezetni. Egyrészt ezek a készletek most fogytak el, másrészt pedig már látszik, hogy Európa nagy részét, beleértve Magyarországot is, súlyos aszály sújtja – idézte az Agrárszektor a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot. Hozzátették, emiatt a két tényező miatt a következő időszakban további áremelkedés várható.

Mi mennyivel is lett drágább

Ami a konkrét árakat illeti, vöröshagymából a barna héjú 40-70 milliméteres átmérőjű tavaly a 27. hétben 155 forintba, 2022 azonos időszakában 200 forintba került többe kilogrammonként, a 70 milliméteres szintén barna héjú tavaly 170 forintba, míg idén 228 forintba került, a 40-70 milliméteres lila héjú pedig 2021-ben 245 forintba, idén már 325 forintba került kilónként.

Nem drágult ugyanakkor ilyen mértékben a zöldhagyma, amely a múlt év 27. hetében 170 forintba került csomónként, idén a 27. hétben azonban csak mintegy 6 százalékkal nőtt az ára a tavalyihoz képest, és 180 forint volt a nagybani piacon. A póréhagyma ára emelkedett meg a legdurvábban 2021-hez képest: tavaly a 27. hétben 160 forint volt egy darab, 2022 azonos időszakában azonban már 300 forintba került, ami 87,5 százalékos drágulást jelent. 

A termés a szokásos harmada

A portál által felsorolt árakkal kapcsolatban Fekete János emlékeztetett, hogy jelenleg a szárazság miatt a szokásos termésnek jó, ha a harmadát be tudják takarítani a földekről. Az öntözés korlátozott lehetőségei miatt a fejek nagysága sem megfelelő.

Ráadásul amint újra nagyobb mennyiségben érkezik a hazai piacra az import áru, az árak megint lejjebb esnek 

– jósolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában