Helyi gazdaság

2022.07.08. 07:00

Így lehet biztonságos a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka

Módosultak a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka szabályai, melyről összefoglalót tett közzé a Technológiai és Ipari Minisztérium, ez a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt nagy segítség lehet. Hazánkban jelenleg körülbelül 300 ezren dolgoznak otthonról.

K. A. R.

Otthon is meg kell teremteni a megfelelő munkakörülményeket. Illusztráció: Havran Zoltán / MW

Nem kell az egész lakást munkahelynek tekinteni, ha a távmunkavégzés a munkavállaló otthonában történik, de minimum 2-4 négyzetméteres területet kell biztosítani a munkához. 

A területen lennie kell munkaasztalnak, munkaszéknek, számítógépnek, irattároló szekrénynek és nyomtatónak is – derült ki a Technológiai és Ipari Minisztérium www.mvff.munka.hu oldalon közzétett tájékoztatójából, melyben a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályait összesítették.

Egyszerűsödtek ugyanis a távmunkával kapcsolatos szabályok, ezáltal javulhatnak az otthonról dolgozók munkakörülményei, csökkenhetnek az egészségügyi kockázatok.

A számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos körülmények szabályairól. 

Ez alapján a munkavállaló szabadon választhatja meg a munkavégzés helyét, de ügyelnie kell a munkahely helyes ergonómiai kialakítására, a jó világításra, a szünetek betartására, valamint fontos az is, hogy korszerű monitorral dolgozzon. 

A munkáltatónak nemcsak az általa biztosított, hanem a munkavállaló által beszerzett munkaeszközök esetén is meg kell győződnie arról, hogy az eszközök megfelelnek-e az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményének.

Különösen fontos az is, hogy még a munkavégzés megkezdése előtt a munkáltató munkavédelmi oktatást tartson és abban térjen ki a távmunka végzés során felmerülő veszélyekre, így az egészségkárosító kockázatokra, valamint a megelőző és védőintézkedésekre is.

A minisztérium összefoglalója szerint a távmunka során bekövetkezett balesetet a munkavállalónak jeleznie kell a munkáltató felé, melynek meg kell vizsgálnia a balesetet, majd el kell döntenie, hogy munkabalesetnek tekinti-e.

A távmunkában dolgozók egyébként átalánydíjat kaphatnak a feladataik ellátásával kapcsolatos költségekre, így a rezsire, az internetre és a biztosításra is, de ennek mértéke maximum a mindenkori minimálbér 10 százalékát érheti el.

A szaktárca beszámolt arról is, hogy a foglalkoztatottak aránya a 2010-es 56 százalékhoz képest tavaly nyár óta 74 százalék körül alakul Magyarországon, ez a ráta pedig tovább javítható a nem tipikus foglalkoztatási formák, így a részmunkaidő és a távmunka kiterjesztésével is. Hozzátették, 2020 májusában mintegy 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról, ez azóta nagyjából a felére csökkent, de még így is többszöröse a korábbi értékeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában