Szegedi hírek

2022.09.22. 16:40

Fenntartható technológiát fejlesztettek az elzárt településeknek

Több mint kétmilliárd forint összköltségű projekt zárult csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen. Olyan rendszert fejlesztettek, amely a helyben napelemmel, szélerőművel megtermelt villamos energiát szétosztja a helyi hálózati előfizetők között, a fölös energiát pedig tárolja.

Koós Kata

A konzorciumi partnerek csütörtökön zárták le a nagyszabású projektet. Fotó: Koós Kata

A Szegedi Tudományegyetemnek a „Smartcity and smartvillage technológiák fejlesztése” című, csaknem 2,4 milliárd forint összköltségű projektben olyan komplex műszaki megoldások kutatása és fejlesztése volt a feladata, amelyek lehetővé teszik az elzárt települések és egyéb közösségek számára a fenntartható, gazdaságos és biztonságos villamosenergia szolgáltatás megvalósítását. Különösen olyan infrastrukturálisan elmaradott környezetben, ahol a lakosság és a vállalkozások közműellátottsága nem kielégítő. 

A csütörtöki projektzárón Papp Tamás, a TTIK dékánhelyettese elmondta, az elért eredmények jelentős segítséget nyújthatnak a napjainkban jelentkező energiaellátási problémák mérséklésében, a megfizethető és fenntartható energiatermelés és energiaszolgáltatás kiépítésében és üzemeltetésében. 

A konzorciumi projekt vezetője a Sagemcom Magyarország Kft. volt. Olyan komplex rendszert fejlesztettek, amely a helyben napelemmel, szélerőművel megtermelt villamos energiát szétosztja a helyi hálózati előfizetők között, a  fel nem használt energiát pedig tárolja. Az éjszakai vagy csúcsidőszakokban megnövekedett energiaigényt dízel generátor segítségével kiegészíti. A megtermelt energia elosztásához előfizetéses rendszert alakítottak ki, ahol a fogyasztók előre vásárolt keret alapján tudják igénybe venni a szolgáltatást. 

 A technológia újdonsága, hogy a kifejlesztett rendszer elemei szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízhatóan működnek nagyon kis fogyasztással, magas szintű fizikai és adatbiztonság mellett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában