Új piacok

2022.10.21. 17:30

A nehézségben is a lehetőséget keresik - Fotók

Az inputanyag költségek drasztikus növekedése ellenére közepesen jónak értékeli a 2022-es évet a Délkertész, hangzott el a cég által rendezett 9. Őszi Hajtatási Napon. A szövetkezet arra biztatja a beszállítóit, hogy ne szüneteltessék a termelést, mert szükség van a szentesi paprikára és paradicsomra, a kialakított piaci pozíciók fennmaradnak a termelők számára.

Majzik Attila

Nem vár könnyű év a termelőkre. Fotó: Majzik Attila

Az inputanyagok és a fosszilis energiahordozók árainak emelkedése, az orosz-ukrán háború csak fokozta a korábbi bizonytalan piaci helyzetet, ennek ellenére a Délkertész teljesíteni tudta a termelők által rájuk rótt „házi feladatot”, fogalmazott Nagypéter Sándor, a Délkertész elnöke a cég által szervezett 9. Őszi hajtatási Napon.

– Az inputanyagok árai két-háromszorosára emelkedtek 2019-hez képest, a növényvédő szerek ára átlagosan 30-40 százalékkal nőtt, a savaké három-négyszeresére emelkedett és a fóliák ára is hatvan-hetven százalékkal nőtt 2019-hez hasonlítva. A termelőink még előző év végén „bespájzoltak” inputanyagokból, ez segítette a jövedelmezőségüket – vázolta a helyzetet Nagypéter Sándor.

Az árakkal kapcsolatban a Délkertész elnöke elmondta, mind a fehér, mind a hegyes erős paprika és a paradicsom-félék tagi ára emelkedtek. A cég árbevételének egyre nagyobb részét teszi ki a külföldi értékesítés, ez pedig a jövőben biztonságot jelent a termelőiknek.

– A legerősebb külföldi piacaink a cseh, a szlovák, a román és a bolgár területek voltak. Új lehetőségünk véleményem szerint a lengyel piac lesz. Egész Európában látható egy óriási átrendeződés, ebben pedig a szállítási távolság igencsak meghatározó lesz az értékesítések során – emelte ki Nagypéter Sándor.

A Délkertész elnöke hangsúlyozta, értékesítési stratégiájuk szerint a biztos külföldi és belföldi vevőkre koncentrálnak.

– Az utóbbi három-négy évben megalapozott értékesítési stratégiánk biztos alapot nyújt a jövőben a termelőinknek. Ezért is fontos, hogy ne hagyják abba időlegesen vagy véglegesen a termelést, mert a kialakított piaci pozíciók fenn fognak maradni a termelők számára. Minden nehézségben meg kell találnunk a lehetőséget. Tudjuk, hogy nehéz év áll előttünk, de ha a következő évet ebben a stratégiában végig visszük, akkor 2024-ben biztos, hogy sokkal jobb pozícióban tudunk továbbmenni – szögezte le Nagypéter Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában