Szegedi hírek

2023.02.05. 13:02

88 milliárdból gazdálkodhat idén Szeged

A költségvetés bruttó mérlegfőösszege 88 milliárd 129 millió 89 ezer forint – derül ki Botka László előterjesztéséből. Több forrás jut idén a szociális támogatásokra és segélyezésre a tervezet szerint, illetve arról is írt a polgármester, hogy a város tömegközlekedésének és közvilágításának ellátása magas kockázatúvá válhat.

Munkatársunktól

Elkészült az idei büdzsétervezet, így hamarosan nagy viták várhatóak a torony alatt. Archív fotó: Török János

A város idei költségvetési tervezetéhez 20 oldalas szöveges leírást készített Botka László polgármester. A dokumentumban a kormány hosszas kritizálása és hibáztatása mellett leírta, hogy mely területekre mennyit költene Szeged idén. Ebből szemezgetünk a következőkben.

A városvezető kiemelte, hogy a város bevételei a kiadásaival egyensúlyban tarthatóak, mely alapján a költségvetés bruttó mérlegfőösszege 88 milliárd 129 millió 89 ezer forint. Ebből az intézmények számára átadandó és az intézmények kiadási oldalán is megjelenő halmozott összeg 17,5 milliárd.

Prioritások

A városvezető a prioritások között említette, hogy az önkormányzat 5300 embernek biztosít munkát, számukra több mint 1 milliárd forint keretösszegű bérkompenzációs forrást biztosítanak a költségvetésben. A szociális támogatási rendszerre is több pénz jut, a tavalyi 1,2 milliárd helyett másfél milliárdot szánnak erre idén.

Kitért arra, hogy a tavalyi évtől eltérően többlet forrást biztosítanának városrészi fejlesztésekre és a Tisza Szeged főutcája első ütemének kivitelezési munkáira, amelyekre 700 millió forintot allokál a város, de 1,1 milliárd forintból folytatják a városi úthálózat és csapadékvíz elvezetésének karbantartását és megújítását is.

A kulturális ágazatot érintően arról számolt be, hogy egyetlen jelentős bevételnövekedés látható, méghozzá a színház állami támogatási összegében, amely 1 milliárd forint lett.

Energiaköltségek

Kiegészítő támogatásként mintegy 1,3 milliárd forintot terveztek be az energiaköltségek részbeni fedezetére adott januári állami energiaköltség támogatásként. Botka számításai szerint ez várhatóan még a közvilágítás költségváltozását sem fedezi. A Tiszavirág Sportuszoda működtetésére 117 millió 856 ezer forint állami támogatást terveztek a büdzsébe, ami az éves energiaköltségek egy tizedére elegendő.

Energia áremelkedés miatti támogatás II. félév előirányzat megnevezéssel szintén csaknem 1,3 milliárdot tartalmaz a tervezet, amellyel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, hogy „ezen állami kompenzációs bevétel elmaradása a helyi tömegközlekedés, a közvilágítás, a bölcsődei és óvodai közfeladatok ellátását magas mértékben kockáztatja”.

Bevételek

A költségvetési tervezet közhatalmi bevételei között – amely a helyi és központi adókat, a bírságokat és a pótlékokat tartalmazza – bevételeként 19,6 milliárdot tartalmaz. A működési bevételeken belül nagyobb tételt képeznek a tulajdonosi bevételek, amely csaknem 3,6 milliárd forintra lett tervezve, ezen belül a parkolási bevétel több, mint másfél milliárd forint. Ingatlanhasznosítási szerződés alapján, az IKV Zrt. részéről fizetendő haszonbérleti díjra 895 millió. Osztalékbevételt a Szegedi Vízmű Zrt.-től 162 milliót, míg az IKV-tól 850 milliót vár a város, egyéb tulajdonosi bevételekre 1,5 milliárdot terveztek.

Finanszírozási bevételek soron az előző évi költségvetési maradvány előzetesen számolt összege 10,2 milliárd forint. Tavalyi évi adóbevétel ideiglenes lekötéséből pedig 3,8 milliárdos áthozatal is keletkezett.

A Vízügyi Építési Alap bevételeként 1,7 milliárdos bevétellel számolhat idén Szeged, míg ennek az alapnak a jövőbeni feladataira csaknem 6 milliárd forint felhalmozási célú maradvány igénybevételét tervezik. A költségvetési szervek bevételeit csaknem 4,9 milliárd forintban tartalmazza a tervezet.

A polgármester leírta, hogy köznevelési feladatokra kevesebb forrás érkezik az államtól, mint ahogy az intézményi gyermekétkeztetésre is, bölcsődei ellátásra azonban több. Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységgel, továbbá a család és gyermekjóléti központtal kapcsolatos támogatás emelkedett, a kulturális intézmények állami támogatása viszont csökkenést mutat.

Kiadások

Az önkormányzati gazdálkodás körébe tartozó működési kiadások tekintetében fejlesztési feladatokra valamivel több, mint 1,5 milliárd forint előirányzat szerepel a tervezetben, a városüzemeltetési feladatokra pedig több mint 10 milliárd. A városvezető leírta, hogy a Volánbusz Zrt.-nek a tavalyi nagyjából 2 milliárdos kiadás mellett további nagyjából 1 milliárddal kell többet fizetni a helyi buszközlekedés fenntartásáért, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy „ez utóbbi tételt csak akkor tudja az önkormányzat kifizetni, ha ehhez állami segítséget kap”. A közvilágításra 690 milliót biztosítanának idén, de várhatóan ennek háromszorosa lesz a közvilágítás végső számlája, vagyis további 1,3 milliárdra lesz szükség. Erről is azt írta Botka, hogy csak akkor tudja kifizetni a város, ha állami segítséget kap.

Az önkormányzati cégek által ellátott önkormányzati feladatok együttes összegére 5,8 milliárdot javasol biztosítani a polgármester, a város közfeladatait ellátó cégeinek és intézményeinek bérköltség-kompenzációjára pedig 1 milliárdot.

Az egészségügyi feladatokkal összefüggésben a tervezett kiadásokra 79 milliót irányoznának elő, a szociális ágazat működési feladatainak ellátására 2,1 milliárd forrás jóváhagyását kérte, míg segélyezésre 1,5 milliárdos keretet javasolt.

Köznevelési és ifjúsági feladatok ellátására 88,6 millió juthat, a sporttal kapcsolatos feladatokra pedig mintegy 216 millió forint. Ez utóbbi az egyesületek támogatását és a kiemelt sportrendezvények támogatását egyaránt tartalmazza. A kulturális célú működési kiadások tervezett összegeként 268 millió forintot tartalmaz a költségvetési tervezet, amelyből rendezvényeket, programokat is támogatnak a nemzetiségek mellett.

Mint minden érintett önkormányzatnak, így Szegednek is fájó, hogy szolidaritási adót kell fizetnie. Ennek mértéke jelentősen emelkedett is, hiszen a tavalyi 1,9 milliárd forint helyett idén már 2,9 milliárd forintot kell a központi költségvetésbe befizetni ezen a jogcímen.

Botka László leírta azt is, hogy az önkormányzati intézményrendszer biztonságos működéshez szükséges egy energiaválság tartalékkeret létrehozása, erre kicsivel több mint 8 milliárdot különítenének el a büdzsében.

Beruházások

A fejlesztési ágazat kiadásaira 5,7 milliárd jut, amely többnyire még az előző uniós ciklus beruházásainak kifutó tételeit tartalmazza. Folytatódik a Kárász utcán a napvitorlák felszerelése, erre 27 milliót tartalmaz a tervezet. Az ELI lézerközpont megközelítésének fejlesztésére másfél milliárdot fordítanának ebben az évben, a Kálvária sugárúti Idősek Otthonának korszerűsítésére csaknem 730 milliót, míg utak korszerűsítésére 82 millió forint juthat.

A városüzemeltetési ágazat fejlesztéseire több mint 2,4 milliárdos előirányzatot javasol a polgármester. Ebben a legnagyobb tétel az út- és járdarekonstrukciós munkákra lenne költhető, 1,1 milliárd, illetve kátyúzásra 164 millió forintot szánna a város, míg a kerékpárutak felújítására 69 milliót költenének.

Az önkormányzati tulajdonú cégek fejlesztési támogatása 525 milliót emészthet fel ebben az évben, amelyből például a környezetgazdák épületfelújításra és eszközbeszerzésre költhetnek, a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nkft. a hang- és fénytechnikai eszközparkját fejlesztheti, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. energiamegtakarítási beruházásokat is eszközölne, míg a Vadaspark napelemes rendszert építene ki.

Felújítási kiadásokra 568 millió forint előirányzat jóváhagyását kéri a városvezető. Ebből utcabútorok felújítása és cseréje történhet meg többek között, külterületi utakra költhetnek, továbbá a parkokra és egyéb közterületekre, illetve csaknem 49 millióból a nagyobb útkereszteződések világítástechnikai berendezéseinek energiatakarékosabb cseréjének tervezése, cseréje kezdődik el.

A költségvetési tervezetet előbb a szakbizottságok tárgyalják, majd a közgyűlés fogadja el még február folyamán.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában