Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2023.02.24. 16:41

Aludoboz-visszaváltó automatát helyeztek üzembe a nappali melegedőnél

Hajléktalanok és a környéken élők is használhatják a pénteken a Csanádi utcában felállított aludoboz-visszaváltó automatát. Akik ide hozzák az újrahasznosítható italtárolókat, nem csak pénzhez jutnak, de a környezetvédelemért is sokat tesznek.

T. K.

A nappali melegedő udvarában átadott automatába 3 forintos darabáron lehet leadni az üres alumíniumdobozokat. Fotó: Timár Kriszta

Alumínium italos doboz visszaváltó automatát üzemeltek be pénteken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csanádi utcai Nappali melegedőjének udvarán. A gépet nyitvatartási időben használhatják a hajléktalanok, illetve a környéken élők egyaránt. Az alumínium dobozokat ép, gyűrt és lapított formában is visszaveszi a gép, darabjáért 3 forintot lehet így kapni. A berendezés a bedobott dobozok darabszáma alapján állít ki egy bizonylatot, ezt az intézményben lehet készpénzre váltani.

A gépet üzemeltető Returpack Kft. újrahasznosítási üzletágvezetője, Gór-Nagy István elmondta, közel 200 hazai fejlesztésű és gyártású automatából álló hálózatukkal évente majdnem 70 millió darab, több mint ezer tonnányi alumínium italdoboz visszagyűjtésével és újrahasznosításával végeznek környezetvédelmi tevékenységet. 

– Az alumínium fontos nyersanyagunk, ami akárhányszor újrahasznosítható. A gépben összegyűlő dobozokat olvasztó üzembe szállítjuk, majd újra aludobozok készülnek belőlük. Ez 95 százalékos energiamegtakarítást jelent ahhoz képest, mintha újonnan állítanánk elő ezeket az italtárolókat, tevékenységünkkel 10 ezer tonnával csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását minden évben

 – tette hozzá.

Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője úgy fogalmazott, fontosnak tartják, hogy ilyen társadalmi együttműködésben részt vegyenek. 

– Azzal, hogy a hajléktalanellátó intézmény kertjében helyet biztosítunk egy ilyen automatának, a szemléletformálásért is sokat tehetünk és megmutathatjuk, hogy szegénységben élve is lehet tenni a környezetvédelemért

 - mondta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában