Szegedi hírek

2023.02.02. 18:30

Kriptovaluta matematikus szemmel

Sebestyén Géza okleveles matematikus tartott előadást szerda délután Szegeden arról, megéri-e Bitcoinba fektetni. Röviden a válasz: bár senkinek nem adott pénzügyi tanácsot, kockázatosnak nevezte a széles spektrumon mozgó árfolyam miatt ezt a pénznemet, amely szerinte nem is pénz igazából.

Timár Kriszta

Rengeteg embert érdekelt az okleveles matematikus legrégibb kriptovalutáról alkotott véleménye. Fotó: Gémes Sándor

Megéri-e Bitcoin-ba fektetni? Ezt a kérdést járta körbe szerda délután a szegedi Mathias Corvinus Collegiumban Sebestyén Géza. Az okleveles matematikus és közgazdász előadására zsúfolásig megtelt az intézmény előadóterme, és bár többségében középiskolás és egyetemista korú fiúkat láttunk, több felnőttet és diáklányt is érdekelt a téma.

A Bitcoin volt az első kriptovaluta, melyet 2009-ben hoztak létre. A decentralizált pénzegység előnyeként azt nevezték meg, hogy mivel 21 milliónál soha nem lesz több belőle, az aranyhoz hasonlóan jóval értékállóbb lesz, mint a hagyományos pénzek, melyek elinflálódhatnak. Jelenleg 1 Bitcoin nagyjából 21-22 ezer dollárt ér – volt ennél már sokkal drágább és sokkal olcsóbb is. Sebestyén Géza előadásában azt járta körbe, vajon pénznek tekinthető-e, illetve jó befektetésnek tekinthető-e. 

A pénznek három funkciója van: fizetni lehet vele, értékőrző és értékmérő. Ezen funkciókat vizsgálva láthatjuk, hogy nem mindegyik teljesül a Bitcoin esetében. Fizetni például lehet vele, mivel azonban minden egyes utalás több dollárba kerül, vásárolni általában nem éri meg vele. Ráadásul nem is gyors, hiszen ki kell várni, mire több blokk felépül

 – magyarázta. Értékőrzésével kapcsolatosan felidézte az első bitcoin-os vásárlást: Laszlo Hanyecz programozó 2010 májusában két pizzát vett tízezer bitcoin-ért. Senki sem gondolta akkor, hogy lesz olyan időszak, amikor ez az összeg félmilliárd dollárt is ér majd. 

 A bitcoin árfolyama nem stabil, a Covid idején például volt, hogy 24 óra alatt lefeleződött az értéke. Márpedig a klasszikus pénztől azt várjuk, hogy holnap is ugyanannyit érjen

 – fogalmazott Sebestyén Géza. Hasonló funkció az értékmérés is, amely az előzőekben leírthoz hasonlóan szintén nem működik jól, így a szakember szerint a Bitcoin nem pénz, de befektetési eszköz ettől még lehet. Más kérdés, hogy jó befektetés-e.

Sokan az infláció miatt tartották annak, most azonban bebizonyosodott, hogy az inflációs környezetben a Bitcoin értéke is csökken, miközben az aranyé, melyhez hasonlítják, nem

 – mutatott rá a szakember. Ennek oka szerinte egyrészt abban keresendő, hogy mivel mostanra már több mint 15 ezer kriptovaluta létezik, bebizonyosodott róla, hogy nem unikális. 

Másrészt magas kamatkörnyezetben inkább olyan befektetéseket keresnek az emberek, melyek magas hozamokat garantálnak 

- tette hozzá.

Sebestyén Géza összefoglalásul egy grafikont mutatott: 2019-ben, ami igazán jó év volt a kriptovalutáknak, 10-ből 3 minimum értéke 90 százalékát elbukta, ami pedig pozitív hozamot produkált, azok többsége is mindössze 5-10 százalékot tudott felmutatni.

 Összességében tehát ez egy nagyon magas kockázatú befektetésnek számít – mondta. Jövőjével kapcsolatosan pedig úgy fogalmazott: amint egy országnak van digitális jegybankpénze, már nem érdeke, hogy más digitális pénzekkel versenyezzen, hiszen úgy kevésbé tudja befolyásolni a gazdaságot. Nem véletlen, hogy Kína, ahol már van digitális yüan, betiltotta a kriptovalutákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában