Szegedi hírek

2023.07.13. 11:24

Kollégiumként éled újra a szegedi gyárépület

Úgynevezett „lepény”, valamint torony részt is kap a régi kenyérgyár helyén épülő, háromszintes egyetemi kollégium, melynek egyediségét adja a mintegy 68 méter hosszú nyílászáró – sorolások, több emelet magasan, L-alakban. Kihívás akadt bőven, ehhez a bravúrhoz tapasztalt nyílászárós cégre volt szükség

Delmagyar.hu

Forrás: https://delplast.hu/

– A Tavasz Tower fantázianevet viselő épület kivitelezése során igazi kihívást jelentett, hogy az óriási hő- és fényterhelés miatt a 68 méter hosszú ablaksor mozog, illetve dilatálódik (külső hőmérsékletváltozás hatására változik a nyílászáró térfogata). Ezért volt kiemelkedően fontos a megfelelő gyári minőségű és mennyiségű dilatációsoroló alkalmazása – mondta el a Hétvezér utcai épület kapcsán Mari Péter, a Dél-Plast Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, a magánberuházó kivitelezésben készült új kollégiumot az egyetem – bérlemény formájában – hónapokon belül birtokba veszi.

A közel két éve tartó munkát nehezítette a meglévő vasbetonszerkezet: a rögzítési pontok és a sok-sok tartóoszlop kitakarása egyedi üvegezésű szerkezetekkel valósult meg. A tartóoszlopokat antracit színű üveggel takarták ki, méghozzá úgy, hogyha javításra, cserére szorul a takaróüveg, hozzáférhessenek utólag is a szakemberek. Ezért megfordítható szerkezetet kellett az oszlopok elé tervezni és legyártani.

A megrendelő a nyugaton már régóta alkalmazott, hazánkban leginkább az állami beruházásoknál, például kórházaknál előírásként szerepelő RAL szabvány szerinti ablakbeépítést igényelt. Ennek lényege, hogy a belső és a külső részen is található egy-egy lég- és vízzáró rétegként funkcionáló fóliával a legtökéletesebb záródás valósítható meg.

A szabvány beépítéséhez felhasználandó anyagok és technikák miatt ez az eljárás kimondottan drágának mondható. De a lakosság köréből érkező, csupán néhány megkeresés nem a drága beépítésnek tudható be; egyszerűen nem terjedt el a köztudatban a RAL szabvány előnye – mondta el Mari Péter. Hozzátette, nyílászárók, árnyékolástechnikai rendszerek, valamint elektromos redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, roletták, napellenzők, szunyoghálók, zsalúziák gyártására és forgalmazására szakosodott cégéhez most kezd begyűrűzni e modern technológia iránti igény, kimondottan a nagyobb megrendelők részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában