Helyi gazdaság

2023.07.01. 15:35

Közel 6 milliárd forint kormányzati támogatásból fejlesztik a Makói Ipari Parkot

Hazai költségvetési forrásokból korszerűsítik és bővítik a Makói Ipari Parkot, ahol hamarosan egy 25-30 milliárdos ipari nagyberuházás valósul meg. A kormány támogatásával új ivóvízvezeték és szennyvízelvezető létesül, de a villamosenergia- és a földgázhálózatot is modernizálják, s felkészítik az újabb befektetések érkezésére. Összesen közel 6 milliárd forintot kap Makó a fejlesztésre. Lázár János ezt is kilobbizta.

delmagyar.hu

Illusztráció: Dodó Ferenc

Megjelent a Magyar Közlönyben a Makói Ipari Park fejlesztéséről szóló kormányhatározat Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával. Erre többek között azért van szükség, mert a kormány és Lázár János országgyűlési képviselő segítségével újabb nagyberuházás érkezik az ipari parkba: egy 25-30 milliárdos projekt révén 250-300 új munkahelyet teremtő csomagoló-ipari üzem létesül ősztől.

A kormány 1256/2023. (VI. 28.) határozata rendelkezik a Makói Ipari Park infrastrukturális fejlesztésének előkészítéséhez és egyes elemek ütemezett megvalósításához szükséges intézkedésekről. A kabinet ebben kifejti, hazai költségvetési támogatásból valósulhat meg az ipari park megfelelő ivó- és iparivíz-ellátásához, a szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz, illetve a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések, egyéb kiegészítő elemek előkészítése és kivitelezése 2024. június 30-ig. Ennek keretében a következő munkálatok történnek:

  • egy új ivóvíz-távvezeték és a hozzá kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések, egyéb kiegészítő elemek fejlesztése;
  • szennyvízelvezető városi törzshálózat kiépítése és bővítése az ipari parktól a meglévő makói szennyvíztisztító telepig és a hozzá 
  • kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések és egyéb kiegészítő elemek rekonstrukciós fejlesztése;
  • a meglévő kommunális szennyvíztisztító telep és a hozzá kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezések, egyéb kiegészítő elemek rekonstrukciója;
  • valamint a kapcsolódó régészeti és lőszermentesítési feladatok elvégzése.
     

A kormány továbbá egyetért:

  • a Makói Ipari Park energiaellátáshoz kapcsolódó, villamosenergia-hálózat és földgázhálózat infrastruktúra-fejlesztésével összefüggő feladatok előkészítésével és megvalósításával. Ehhez részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő támogatást nyújt Makónak.

A határozatból az is kiderül, a makói önkormányzat idén 93,98 millió forint beruházási támogatás biztosítását vállalja a fenti fejlesztésekhez. Emellett Varga Mihály pénzügyminiszter feladata, hogy az idei évi költségvetésből 2 milliárd 934 millió 442 ezer 058 forint, a 2024. évi büdzséből pedig 2 milliárd 410 millió 625 ezer 443 forint forrást biztosítson a beruházás előkészítéséhez, a felsorolt közmű-kivitelezési feladatokhoz. A villamosenergia- és földgázhálózat bővítéséhez, korszerűsítéséhez 518 millió 843 ezer 465 forintot különítenek el az idei költségvetésből. 

Ez azt jelenti, hogy összesen 5 milliárd 863 millió 599 ezer 846 forint költségvetési támogatásból valósulhat meg a projekt.

A villamosenergia- és gázhálózat fejlesztéséhez Lantos Csaba energiaügyi miniszter gondoskodik 12 millió 647 ezer 130 forint összegű vissza nem térítendő, valamint 505 millió 885 ezer 216 forint összegű visszatérítési kötelezettséggel járó támogatásról. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter feladata, hogy megvizsgálja, uniós forrásokat is be lehet-e vonni a beruházásba. A makói önkormányzatnak pedig arról kell gondoskodnia, hogy az ipari parki fejlesztések előkészítése és megvalósítsa lehetőség szerint a TOP Plusz Program forrásainak bevonásával történjen.

A kormány továbbá felhatalmazta Lázár János építési és közlekedési minisztert, valamint Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a fenti forrásokból kötelezettséget vállaljon a Makói Ipari Park fejlesztéséhez, bővítéséhez szükséges kivitelezési munkálatokra.

Olvasható a Promenad24 oldalán. 

https://promenad24.hu/2023/06/29/kozel-6-milliard-forint-kormanyzati-tamogatasbol-fejlesztik-a-makoi-ipari-parkot/?fbclid=IwAR0_k5PrFH-_2pFFx_EAv1Nu6tiik7qE_MtaoGCYk3Ia6p5PXgmHdu3gWZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában