Megerősített alappal készült a szakasz, egyelőre zúzottkő borítja

2023.09.15. 09:00

4,2 kilométeres utat építettek

Székkutas felől elkészült a települést és a hódmezővásárhelyi Rárósi utat összekötő út 4,2 kilométeres szakasz. Már csak Vásárhelynek kellene a maga részét megvalósítania, ami nagy segítséget jelentene a környékben dolgozó gazdáknak. A székkutasiak remélik, egy következő pályázaton aszfaltburkolatra is nyernek pénzt.

Kovács Erika

Az új út székkutasi szakasza 315 millió forintba került, a pályázati forrás mellé az önkormányzat 16 millió forint önerőt biztosított. Fotó: Székkutas önkormányzata

Csaknem 290 millió forintot nyert a zúzott kőből készülő mezőgazdasági út építésére a székkutasi önkormányzat a Vidékfejlesztési Program pályázatán. A székkutasiak a mintegy 20 kilométeres szakasz rájuk eső részét építtették most meg, amelynek a hossza 4,2 kilométer. Az út a Székkutast és Nagymágocsot összekötő, nemrég felújított út Csicsatér utáni részén kezdődik, közvetlenül az erdősáv után.

Korábban ott egy meglehetősen forgalmas földút volt, amelyet nagyon sok gazda használt. Ez adta az új út nyomvonalát. Az új utat megerősített alappal építették meg, ami elbírja a nagy mezőgazdasági gépeket, megpakolt, pótkocsis traktorokat, kombájnokat. Egyelőre aszfaltozást nem kapott, zúzottkő borítja a felületét. 

Fotó: Székkutas önkormányzata

A kivitelezéshez tavasszal látott hozzá a közbeszerzési pályázat nyertese, akit a székkutasi képviselő-testület választott ki. A munka látványos részét a nyári hónapokban végezték. A gazdálkodók a most aktuális betakarítások és az őszi talajelőkészítési munkálatok, vetések idején már használhatják is. 

A székkutasi szakasz – amely a település közigazgatási területéhez tartozik – 4200 méter hosszúságú, a szélessége 3,5 méter. A projekt összköltsége bruttó 315 millió forint volt, amelyből a támogatás összege csaknem bruttó 290 millió, vagyis a teljes bekerülés 95 százalékát fedezte a pályázati forrást. A fennmaradó 5 százalék önerőt pedig az önkormányzat a saját forrásából biztosította. 

Fotó: Székkutas önkormányzata

A székkutasiak bíznak abban, hogy egy következő nyertes pályázatból aszfaltburkolat is kerülhet az útszakaszra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában