Helyi gazdaság

2023.09.18. 16:20

Elfolyik az öntözésre alkalmas víz Tiszaszigeten

Annyira elszaporodtak a növények a tiszaszigeti földmedrű árkokban, hogy a víz nem tud elfolyni, így komoly gondot okoz a helyieknek. Most közösen kitisztítják az árkokat, de a település polgármestere szerint létezik egy ennél sokkal jobb megoldás is a víztisztítóból kikerülő víz felhasználására.

Suki Zoltán

Sokba kerül a gépi kotrás, amit rendszeresen meg is kell ismételni. Fotó: Ferenczi Ferenc, Tiszasziget

Nem folyik el rendesen a víz Tiszaszigeten a Temesvári, az Aradi, és Dózsa utcákban, mert az árkokat benőtték a növények

 – mondta lapunknak a település polgármestere. Ferenczi Ferenc hozzátette, természetesen nem hagyják, hogy elússzon a településrész, ezért már megkezdődött a Temesvári utca „felszabadítása”.

A polgármester azt is elmondta, hogy a tiszaszigeti ivóvíztisztító telepről naponta nagy mennyiségű technológiai víz kerül a csapadékvíz elvezető árokba, amitt a betonelemekből álló rendszer tovább visz a külterületek irányába. Ezekben nem is áll meg a víz, viszont a befogadó földmedrű árkokban már a növények akadályozzák a továbbfolyást. Erre pedig megoldást kell találni, ami nem más, mint, hogy kitisztítják ezeket az árkokat.

A Temesvári utca végén található árok gépi kotrásának már neki is álltak, és remélhetőleg a problémás szakaszokon néhány napbon belül rendeződhet a helyzet. Ezt a munkát a vízművek munkatársai végzik, de a helyiek is segítenek nekik.

Ez azonban csak ideiglenes megoldás, mert a növények visszanőnek, így ezt a munkát körülbelül félévente meg kell ismételni. A polgármester szerint azonban lenne egy jobb, és ami fontos, lényegesen hasznosabb megoldása a vízelvezetésnek.

Ferenczi Ferenc elmondta, hogy kár a vízműtelepről kijövő és veszendőbe menő öntözésre kiválóan alkalmas vízért, és sajnos eddig nem volt ötlet arra, hogy hogyan hasznosítsák azt. – Most viszont van fény az alagút végén, vagyis egy pályázati kiírás, amire mindenképpen szeretnénk benyújtani vízmentési projektötletünket. Az ötlet lényege, hogy irányított felszín alatti fúrással a vízműtől 700 méterre található Bányató fogadná be az eddig veszendőbe menő vízmennyiséget – mondta a polgármester.

Ez több szempontból is hasznos lenne. Egyrészt megszűnne a gond a Temesvári utcában és a környékén, vagyis a kotrásra nem kellene pénzt költeni, másrészt stabilizálódna a település vízbázisa, magyarán tökéletes öntözővizet raktározhatnának el a Bányatóban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában