Szegedi hírek

2023.10.20. 17:30

Beindult a távfűtés, így a pénteki 30 fokban is üzemel a rendszer

Hétfőn még olyan hideg volt, hogy el kellett indítani a távfűtést. Pénteken újra nyári melegnek örülhettünk, a rendszer azonban ekkor is üzemelt. A fűtésszámla egyébként idén is hatósági árszabás alapján készül, a tényleges költség több mint háromszoros különbségét a távhőkasszából finanszírozzák.

Timár Kriszta

Mivel a korábbi napokban hideg volt, hiába volt pénteken ismét 30 fok, a távfűtés már üzemel Szegeden.

Bár pénteken a szaharai légtömeg betörésének köszönhetően még az országos melegrekord is megdőlt és a közel 30 fok inkább nyarat, mint ősz közepét idézett, a hét elején már elindult a fűtési szezon Szegeden. Hivatalos nap évek óta nincs meghatározva, mikor kell beüzemelni a távfűtési rendszert, a hideg éjszakák és hajnalok miatt azonban a SZETÁV-nál úgy döntöttek, október 15-én felfűtik a hozzájuk tartozó lakásokat.

Olyan lehűlés volt tapasztalható az előző napokban, hogy az óvodák és bölcsődék miatt elindultunk

 – mondta el lapunknak Kóbor Balázs ügyvezető igazgató. Hozzátette: csak minimális számú bejelentés érkezett ezzel kapcsolatos problémákról, köszönhetően a lakosság egyre tudatosabb hozzáállásának.

A távfűtés tehát a pénteki nyári időben is üzemelt, azonban mivel a rendszer teljesen automatizált és a külső hőmérséklet függvényében vezérli a számítógép, értelemszerűen csökkent a teljesítmény ebben az időszakban. A hideg reggeleken és estéken ugyanakkor már gondoskodik arról, hogy a távfűtött lakások ne hűljenek ki. Kérdésünkre Kóbor Balázs elmondta, a fűtésdíj idén is ugyanannyi lesz, mint tavaly, hiszen továbbra is hatósági ár szabályozza. A kiemelt közintézmények ugyanakkor fele annyit fizetnek, mint egy évvel ezelőtt. 

– Egy gigajoul a lakosoknak továbbra is 2865 forintba kerül, míg ennek előállításának költsége 10 ezer forint. A különbséget a távhőkassza fedezi

 – tette hozzá.

Szegeden lassan kiépül a geotermikus rendszer is: az előző évben 5, idén már 7 fűtési körön termelnek a kutak. - Tavaly 235 ezer gigajoul teljesítményt adott le a rendszer, mely 28 százalékban váltotta ki a gázfelhasználást. Idén ez az arány már 38 százalék lesz, az utolsó 2 rendszer kiépülésével pedig, amely most van folyamatban, jövőre megközelítjük a 45-50 százalékot - árulta el Kóbor Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában