A polgármester bejelentette, a Sacinak ajánlják fel

2023.10.05. 11:54

Utolsó napjait éli a Kossuth téri WC?

Kovács Erika

Nemsokára bontják a Kossuth téri büfét. Ezt az elmúlt évben már többször is bejelentették, de eddig nem lett belőle semmi. Fotó: Kovács Erika

Most már biztos, hogy lebontják Hódmezővásárhely ikonikus épületét, a majolikacsempés Kossuth téri nyilvános WC-t, ami az utóbbi években a közmunkások raktárhelyiségeként funkcionált. Az emberek ugyan azt szerették volna, hogy legyen a városközpontban egy működő és tiszta nyilvános WC, de a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat mindenáron vendéglátóhelyet akar, pedig néhány száz méteres körben több helyen is lehet kávézni.

Most írták alá a szerződést a kivitelezővel, de már az is megvan, ki kapja meg bérbe.

Undorral fogadták az emberek a budibüfé ötletét

A Kossuth téri WC történetéből igazi szappanopera vált. Márki-Zay Péter 2019 nyarán, az önkormányzati választás előtt jelentette be, hogy a Kossuth téri nyilvános WC-t hamurgerezővé alakítják. A „klasszicista környezetbe illeszkedő modern épület” látványtervét is közzétették, de a vásárhelyiek undorral fogadták az ötletet. Azt mondták, hiába építenék át a budit, nem tudnának elvonatkoztatni attól, hogy ez WC volt, nem ennének ott hamburgert. A választás után lekerült a napirendről a budi ügye.

Az örökségvédelemről meg elfeledkeztek

Eltelt 3 év és megint előhozakodott a Kossuth téri WC-vel az önkormányzat. Addigra az átalakítást elvetették, az volt a tervük, hogy lebonttatják a kis csempés házikót és a helyére kávézót építenek.

Szabó János azóta már lemondott harmadik alpolgármester 2022 márciusában a városi tévében jelentette be, hogy az 50 millió forintos beruházás közbeszerzési eljárása sikeresen lezárult, az önkormányzat a kivitelezővel, a Dél-Vízép Kft.-vel megkötötte a szerződést és a vállalkozó napokon belül hozzákezd a munkához. A kávézó a tervek szerint, 2022 november végére, december elejére készült volna el. A bejelentést hónapokig tartó csend követte. Kiderült ugyanis, hogy az önkormányzat elfelejtette az örökségvédelem engedélyét kérni a bontáshoz, ami a majolika borítás miatt kellett. Aztán az elmúlt egy évben újra néma csend honolt a szebb napokat látott budi körül.

A polgármester bejelentette, a Sacinak ajánlják fel

Most azonban a polgármester egy videóban jelentette be, hogy a Kossuth téri kávézó és pavilon elkészítésével az Ép-Ker Expert Kft.-t bízták meg. A budapesti székhelyű, 2020-ban alapított, 4 főt foglalkoztató, tavaly nettó 186,1 millió forint árbevételt elérő cég adta a legolcsóbb ajánlatot, 38 millió forint + ÁFA értékben. A bontással és az építéssel 6 hónap alatt kell elkészülniük.

 Ez egy nagyon fontos dolog. Van itt egy ide nem illő régi épület a téren. Az épületet a cégnek le kell bontania és a tér műemléki környezetéhez méltó színvonalú és megjelenésű kávézó-pavilont kell felépítenie. Egy régi panaszra is reakció lehet ez, a Csengettyű-köz, Oldalkosár utca lakosai ugyanis régóta panaszkodnak, hogy pénteken és szombaton hajnalonta zavarja a nyugalmukat az ottani büfé vendégköre 

– mondta Márki-Zay Péter, majd hozzátette, ha a Kossuth téri kávézó-pavilon elkészül, a másik büfét le lehet bontani és „ezt az épületet felajánlanánk annak a vállalkozónak arra a funkcióra. Az lenne a cél, hogy az embereket ne zavarja”. Ez a bejelentés azért is furcsa, mert sokak szerint ez nem egyeztethető össze az átláthatósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában