Szegedi hírek

2023.11.14. 17:12

Még tárgyalnak a BYD Szegedre érkezéséről – Galéria

Nem csak a BYD kínai autógyár esélyes Szegeden felépíteni az új központját, a kormány több nagy céggel is tárgyal. Ezt a területfejlesztési miniszter mondta lapunknak. Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a kormány a területfejlesztési pénzeket már a dél-alföldi régióba tereli, hogy felzárkózhasson a fejlettebb, nyugati országrészekhez.

Suki Zoltán

Fejlesztené a kormány a Dél-Alföldi régiót.

Fotó: Török János

Beszélgessünk térségünk fejlesztési lehetőségeiről! címmel tartott konferenciát kedden a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden. Az eseményen – amelyen részt vett Navracsics Tibor is – a helyi fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak.

A területfejlesztési miniszter lapunknak elmondta, hogy az elmúlt harminc év tapasztalatai azt mutatják, az ország nyugati fele fejlettebb mint a keleti, vagyis például a dél-alföldi régió. Most viszont – ahogy az ország északi régiójának a fejlődése mellett – a Dél-Alföld fejlesztése van napirenden.

Olyan terveket készítünk, amelyeknek köszönhetően nagybefektetőket, sőt több nagybefektetőt tudunk hozni az országnak erre a részére, például Szegedre. A városnak kiváló adottságai vannak. Itt van például az egyetem és az ELI is

 – fogalmazott Navracsics Tibor.

Hozzátette, Szeged jó eséllyel pályázhat igényes befektetőkre is, amelyeknek egyebek mellett magasan képzett munkaerőre van szüksége.

Arra a kérdésünkre, hogy valóban Szegdere települ-e a BYD elektromosautó-gyár, a miniszter elmondta, hogy egyelőre több befektetővel is tárgyalnak, és abban bíznak, hogy olyan befektetőt tudnak a városba hozni, amelyik valóban beindítja a gazdasági növekedést.

A BYD is ezek között van

 – erősítette meg a területfejlesztési miniszter, de a többi céget nem nevezte meg. Elmondta azt is, hogy részben már érkeznek az uniós pénzek, és abban bízik, hogy minden akadályt el tudnak hárítani az év végéig, és onnan már csak az Európai Bizottságon múlik a források érkezése.

Az infrastruktúra fejlesztése kapcsán Navracsics Tibor közölte, próbálnak minél több pénzt átcsoportosítani egyebek mellett az energiaellátás fejlesztésére. Hozzátette, Szeged fejlesztését nem lehet csak a város fejlesztéseként nézni, azt régiós szinten kell kezelni. Egyebek mellett tehermentesíteni kell az M5-öst, ezért azt tervezik, hogy építenek egy szerb–magyar autópályát, amely a Dél-Alföld nyugati részének is lehetőséget adna a fejlődésre.

A kamara elnöke pedig arról beszélt, hogy szinte minden forrás Szegedre és környékére érkezik. Kőkuti Attila szerint hiányzik egy hosszú távú fejlesztési koncepció, ami irányt mutathatna a térség gazdasági szereplőinek. Az elnök hozzátette, nem szabad vármegye-, vagy országhatárokban gondolkodni, hiszen Csongrád-Csanád a hármashatáron fekszik. A fejlesztésekbe pedig be kell kapcsolni később akár Szerbiát, vagy éppen Romániát is. Kőkuti Attila kiemelte, mindenképp törekedni kell a lakosság megtartására, hogy a betelepülő vállalkozásoknak ne legyenek munkaerő-problémái. Az elnök elmondta, szükség lenne útfelújításokra és a geotermikus energiát amennyire csak lehet, ki kell használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában