Szegedi hírek

2023.11.23. 14:40

Nemzetközi konzorcium vette át az ELI-ALPS működtetését

Az ELI kutatóhelyek működését koordináló ELI ERIC konzorciummal kötött stratégiai megállapodást a Szegedi Tudományegyetem csütörtökön. A nemzetközi konzorcium átvette a szegedi ELI-ALPS üzemeltetését, ezzel megnő a kutatóintézet értéke és nemzetközi elismertsége is.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Többségi tulajdonosa lett a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetnek az ELI kutatóhelyek működését koordináló ELI ERIC konzorcium csütörtökön. A szerződést a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Fendler Judit kancellár, az ELI ERIC részéről Allen Weeks főigazgató írta alá a Rektori Hivatalban.

A szerződéskötésnél jelen volt Szabó Gábor, az ELI-ALPS vezetője, Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Allen Weeks és Florian Gliksohn, az ELI-ERIC főigazgatója és ügyvezető igazgatója. Fotó: Karnok Csaba
A szerződéskötésnél jelen volt Szabó Gábor, az ELI-ALPS vezetője, Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Allen Weeks és Florian Gliksohn, az ELI-ERIC főigazgatója és ügyvezető igazgatója. Fotó: Karnok Csaba

Allen Weeks elmondta, a szerződéssel egy tízéves terv fontos mérföldköve valósult meg, amelynek keretében egységes szervezetbe integrálják a három világszínvonalú, nagy teljesítményű és nagy ismétlésszámú lézerberendezésekre épülő kutatóintézetet, azaz a prágai ELI Beamlines-t, a szegedi ELI-ALPS-ot és a későbbiekben a romániai ELI NP-t. A csütörtöki megállapodás rögzítette, hogy a konzorcium többségi üzletrészt szerzett az ELI HU Nonprofit Kft.-ben, ezzel átvette az ELI-ALPS irányításának és finanszírozásának felelősségét. Ugyanakkor a főigazgató hangsúlyozta, a Szegedi Tudományegyetemmel a jövőben is szoros partnerkapcsolatban marad a konzorcium.

Allen Weeks kitért arra, hogy a konzorcium tagja Csehország mellett Olaszország és Litvánia, megfigyelői státuszban pedig Németország és Bulgária is.

A stratégiai megállapodással megnyílik az út más országok előtt is, hogy csatlakozzanak az ELI ERIC-hez a tudományos közösség bővítése, továbbá az ELI létesítmények működéséhez és fejlesztéséhez való pénzügyi hozzájárulás érdekében. Ezzel az integrálódással megnő az ELI-ALPS értéke, sokkal nagyobb lesz a nemzetközi ismertsége és elismertsége 

– részletezte a főigazgató, majd a szegedi intézmény kitűnő szakembergárdáját méltatta. Emlékeztetett arra, hogy az idei fizikai Nobel-díjasok közül Krausz Ferenc és Anne L'Huillier is kapcsolódott az intézethez.

Szabó Gábor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, a létrehozás folyamata lezárult, és a szerződéssel létrejött az a szervezeti forma, amit kezdettől fogva terveztek.

Fontos leszögezni, hogy az ELI ERIC nélkül nehezen képzelhető el a működtetés. Egyszerűen azért, mert maga az ELI méreténél fogva nagyobb annál, mint amit Magyarország magának megengedhetett volna. Ez igaz a cseh létesítményre is. Kezdettől fogva az volt a célkitűzés, hogy egy nemzetközi kezdeményezésnek legyünk részei. Végig arról volt szó, hogy akkor tudunk működni, ha létrejön az a működtető keret, ami képes arra, hogy a tagországokon keresztül bevonja a megfelelő mértékű finanszírozást a fenntartáshoz

 – fejtette ki Szabó Gábor.

Képalá: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában