A legfőbb cél a közlekedésbiztonság növelése a nagyközségben

2023.12.30. 10:47

Jó ütemben zajlanak az útfejlesztések Algyőn – Galéria

Nagyszabású közlekedésfejlesztési projekt zajlik Algyőn TOP Pluszos forrásból, amelynek a keretében már elkészült a nagyközség első körforgalma is. Azt még szokniuk kell, főként a kerékpárosoknak az eddigi tapasztalatok szerint. Saját forrásból pedig további két utcában zajlottak felújítások, a munkák egy része az aszfaltkeverők téli leállása miatt áthúzódik a következő évre.

Varga Anna

December közepén gőzerővel dolgozott a kivitelező, megépült Algyő első körforgalma. Fotó: Karnok Csaba

Algyő még tavaly sikeresen pályázott a TOP Pluszos forrásokra, ami négy pontját érinti a településnek. Két utcában is fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszert, több utca kereszteződésében pedig gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. A piactérnél is kezelik a közlekedési problémát, ott mini körforgalom épült. Ahogy megírtuk, a projekt elsődleges célja a közlekedésbiztonság fejlesztése.

Molnár Áron polgármester lapunknak elmondta, hogy jó ütemben dolgozott a kivitelező, már elkészült a Búvár, Géza és Téglás kereszteződésében a mini körforgalom.

 Ez egy fontos és forgalmas kereszteződése Algyőnek a piacnál, sokan közlekednek arra, voltak kisebb koccanások is, ezért a szakmai javaslatok alapján körforgalmat létesítettünk, hogy biztonságosabb legyen az áthaladás. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy jó ötlet volt, kezdik megszokni az algyőiek is, ami még kis időbe telhet, hiszen ez az első körforgalom a településen belül

 – mondta a polgármester. A padkarendezés, továbbá a közvilágítás kiépítése a jövő évben valósul meg, de már használható a mini körforgalom.

A másik fejlesztési helyszín a Kastélykert és Téglás utcák kereszteződésénél volt, ott négy gyalogátkelőhely létesül, továbbá fejlesztik a közvilágítást is. A zebrák felfestése és a lámpatestek kihelyezése még hátravan. Beavatkoztak továbbá a Szamóca és Kastélykert utcák sarkán, az aszfaltfelújítás befejeződött, de ott is várni kell még a zebrák felfestésére és a közvilágítás kiépítésére. A településvezető elmondta, hogy a TOP Pluszos projekt negyedik pillére pedig a településkapunál van, ott jövőre alakítanak ki forgalomlassító szigetet. 

Saját forrásból is költött a nagyközség útfejlesztésre, nagyjából bruttó 58 millió forintból két helyszínen zajlottak munkák. A 2019-ben átadott Szent Anna kikötőhöz vezető Nepomuki köz fejlesztése már befejeződött, a padkázással is végzett már a kivitelező.

 Ez volt az utolsó eleme annak az elképzeléscsomagnak, amelyet a kikötőhöz kapcsolódóan terveztünk, most már az oda levezető út is könnyen használható. A cél az volt, hogy emeljük a terület színvonalát, hogy jó minőségű úton lehessen eljutni a kikötőbe, mire a szezon elkezdődik jövőre

 – tájékoztatott a polgármester.

Ennél nagyobb lélegzetvételű fejlesztés a Komp utcában zajlik, a szabadstrandra levezető utat ugyanis nem csak felújítják, hanem szélesítik is. Mivel az aszfaltkeverők már erre az évre leálltak, bár az út használható, ennek a projektnek a befejezése 2024-ben lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában