Helyi gazdaság

2024.01.03. 20:08

Hogyan spórolhatunk a drágulások özönében?

Tamási Anna Éva

Az üzemanyagárak emelkedését már a bőrünkön érezhetjük, és az év további részére sem túl rózsásak a kilátások. Fotó: Gazdag Mihály

Sokakat érzékenyen érint a januártól megfigyelhető áremelkedés a szolgáltatások széles körében. Drágult a tankolás, a parkolás és a tömegközlekedés Szegeden, de többet kell fizetni az autópályamatricákért, a postai szolgáltatásokért és hamarosan a mobilszolgáltatók is ismételten árat emelnek.

Ez utóbbi drágulás márciusra várható, az előző évi infláció mértékével. Az előzetes becslések szerint 17-18 százalékos emelésre lehet számítani.

Az üzemanyagárak emelkedését már a bőrünkön érezhetjük, és az év további részére sem túl rózsásak a kilátások. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója 2024-re vonatkozóan úgy nyilatkozott az Indexnek adott interjújában, hogy jelentős árcsökkenés nem várható. Ráadásul külső tényezők is jelentősen befolyásolják az árakat, mint például a Közel-Keleten zajló háború.

Kis odafigyeléssel azonban faraghatunk a magas költségekből. Aki sokat közlekedik autóval, érdemes körültekintően átgondolni, milyen érvényességű autópálya-matricát szerez be. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy sokan választják a vármegyei matricákat, ami nem meglepő a többihez mért viszonylag kedvező áruk miatt. Vigyázni kell azonban, hogy ne essünk a matrica-gyűjtők táborába. Ez könnyen megeshet, ha évente csak néhány alkalommal vezet az utunk olyan vármegyébe, ahova nincs érvényes matricánk. Érdemes az előző évi úthasználatunkat végiggondolni, valamint az online elérhető kalkulátor is a segítségünkre van annak eldöntésében, hogy heti, havi, vármegyei, vagy esetleg éves matricát vásároljunk. Érdemes kipróbálni.

Emellett januártól visszaválthatjuk a különböző üdítők és szeszes italok palackjait az üzletekben. A rendelet szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező élelmiszerboltban biztosítani kell ennek lehetőségét. Sok kicsi sokra megy alapon tehát csökkenthetjük a kiadásainkat a jelenlegi helyzetben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában