Helyi gazdaság

2024.02.07. 12:08

Brüsszeli lap szerint nem jó ötlet a BYD-gyár Szegeden

A franciák és a németek is küzdöttek a BYD első európai gyáráért, ám most, hogy Magyarországra kerül, az EUObserver már arról ír, hogy veszélyezteti az uniós piacot.

Delmagyar.hu

Képünk illusztráció.

Fotó: Simon Moricz-Sabjan

Miért nem jó ötlet egy kínai autóakkumulátor-gyár Magyarországon – ezzel a címmel jelent meg hosszú elemzés a brüsszeli EUObserveren. A cikk a Teslát is megelőző BYD első európai üzemének hátterét foglalja össze, ám negatív megközelítésből, ami különösen érdekes azt követően, hogy a gigaberuházást olyan országok is szerették volna megszerezni, mint Franciaország, Németország és Spanyolország.

Most, hogy Szegeden épül fel a gyár, már nem annyira jó ötlet, sőt, veszélyes.

Megan Khoo kiemeli, a BYD-t szellemi tulajdonjogok megsértése, adatbiztonság és gazdasági kémkedés miatt vizsgálják, azzal vádolva, hogy terveket másolt a már ismert autógyártóktól.

A szerző szerint a kínai céget számos kritika érte a minőségellenőrzési és biztonsági problémákról, a környezetbarát etika hiányáról és a megkérdőjelezhető munkaügyi gyakorlatokról. Megjegyzi: az Európai Unió tagállamainak nem Kínára, hanem az uniós piacokat elárasztó kínai járművek elleni vámokra kellene összpontosítaniuk.

Khoo úgy véli,

a BYD-gyár létesítése veszélyes precedenst teremtene, mert lehetővé tenné, hogy a kínai vállalkozás az EU-n belül is túlszárnyalja az uniós cégek termelését.

A cikk elérhető a Mandiner oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában