Régi vágya teljesül a lakosságnak - hat kilométerrel lesz rövidebb az út a két település között

2024.03.23. 08:00

Május végére készül el a Szegvárt a derekegyházi körforgalommal összekötő út

Jól halad a Szegvárt és a derekegyházi körforgalmat összekötő út építése. A tervek szerint május végére már aszfalt borítja az önkormányzat szántóföldön átvezető, alapvetően mezőgazdasági célokat szolgáló útját.

Kovács Erika

Az új út alapozása lassan elkészül. A 3,4 kilométeres szakasz az üvegházaktól a derekegyházi csomópontig vezet. Fotó: Kovács Erika

Szegvár önkormányzata az Agrárminisztérium pályázatán 260 millió forint forrást nyert egy 3,4 kilométeres, 4 méter szélességű, megerősített alappal készülő új út építésére. Az út elsősorban a mezőgazdaság céljait szolgálja, de a Derekegyház felől érkezők, vagy az abba az irányba haladók számára is igazi áldás lesz. Az új út révén ugyanis 6 kilométer távolságot spórolhatnak, ami időben és pénzben sem mindegy. Az elnyert forráshoz az önkormányzat közel 40 millió forint saját forrást is hozzátett.

Az új út Szegvár felől a benzinkút, illetve az üvegházak körüli részen kezdődik és a nemrégiben elkészült derekegyházi körforgalomhoz csatlakozik.

A beruházás előkészületi munkái már hónapok óta zajlanak, hiszen kisajátításokra is szükség volt, a konkrét kivitelezés pedig néhány hete kezdődött.

A kivitelező tájékoztatása szerint április első hetében végeznek az alapozási munkálatokkal. Erős alappal készül az út, hiszen mezőgazdasági járművek is használják majd. A munka már javában halad, menet közben fény derült több műszaki problémára is 

– tudtuk meg Szabó Tibor Györgytől, Szegvár polgármesterétől. Beszélt arról is, hogy voltak anyagellátási problémák, egy 100 méteres szakaszon pedig jogi kérdéseket kell még tisztázni.

Többletmunka is hárult a kivitelezőre, mert egyes területeken talajcserét kellett végrehajtani, ami a tervezetthez képest több ezer köbméter föld megmozgatását jelentette pluszban. Így a kivitelező a saját ütemtervéhez képest körülbelül egy-másfél hetes csúszásban van. Ez azonban könnyen behozható. Reményeink szerint május végére már készen lesz az új út 

– mondta Szabó Tibor György. Hozzátette, a többletmunkák árának finanszírozásával együtt is beleférnek az eredeti költségvetésbe.

Az önkormányzat – a mezőgazdasági gépek kivételével – szeretné majd kitiltani a teherforgalmat az útról, hogy minél tovább megőrizzék a jó állapotát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában