"Idén kihagyja a karácsonyt az időjárás"

2019.12.20. 06:29

Az ibolya szerint húsvét jön

Idén kihagyjuk a ka­­rácsonyt, egyből húsvét jön, gondolhatná, de az ibolya nem tud gondolkodni, csak nyílik ész nélkül, csapatostul a ház előtt.

Farkas Judit

Nyílik az orgona a novembe­­ri májusban, írtuk néhány he­­te: azt az orgonaágat aztán a december eleji fagy elintézte. Nem sok éjszaka ment fagypont alá a hőmérséklet, de azért azt hittük, a virágzó növények nagy részének elég lesz ennyi. Azóta rendesen felmelegedett az idő, a héten 14-15 fokot is mérhettünk – most az ibolya döntött úgy, hogy itt a tavasz. Idén kihagyjuk a ka­­rácsonyt, egyből húsvét jön, gondolhatná, de az ibolya nem tud gondolkodni, csak nyílik ész nélkül, csapatostul a ház előtt. Körbejártunk a kiskertben: mi az, ami még úgy érzi, kimarad a tél? A védett belső ud­­varban nyílik az egynyári begónia, néhány nebáncsvirág is tartja magát. A ház mögött virít a kúpvirág, pedig egyszer már belepte idén a zúzmara, és az epret sem nagyon érdekli az évszak. Virágot és zöld termést is bőven találtunk rajta. Azt is megállapítottuk, hogy ebben az évben nem csak a karácsonyi kaktusz hozott bimbókat de­­cember közepére, hanem a pe­­túnia is.

 

Az Országos Meteorológiai Szol­­gálat mérései alapján az idei volt a rendszeres mérések kezde­­te, 1901 óta a legmelegebb ősz. A szegedi külterületi mérések tör­ténetében holtversenyben áll az első helyen 2012, 2018 és 2019, olvastuk a Dél-Alföldi Időjáráskedvelők Facebook-oldalon. Ha olyan marad az idő, mint decemberben, el tudjuk képzelni, hogy a tél is rekorder lesz. Az utóbbi évek alapján mondjuk azon sem lepődnénk meg, ha tavasszal nem nyílna ekkora lelkesedéssel az ibolya. Láttunk mi már nem is olyan régen hóból gyúrt húsvéti nyulat a Mátyás téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában