Szegedi hírek

2023.01.02. 20:00

Harmadik napja dől meg a melegrekord

Miközben az országos átlagos napi maximum-hőmérséklet ilyenkor 2,4 fok körül szokott mozogni, az elmúlt napokban tavaszias melegnek örülhettünk. Harmadik napja dőlnek meg a melegrekordok: hétfőn például volt, ahol több mint 18 fokot mértek az országban. Szegeden sem volt még soha olyan enyhe évkezdet, mint idén, ráadásul Szilveszter napján a napfényes órák számában is rekordot állítottunk fel.

T. K.

Harmadik napja dőlnek meg a melegrekordok, az ilyenkor szokásos 2 helyett most 15 foknál is magasabbat mérhetünk. Fotó: Karnok Csaba

Bár a téli szünetet éppen a fűtési költségek csökkentése miatt hosszabbították meg egy héttel az iskolákban, úgy tűnik, most ezzel nem sokat spórolnak az intézmények. Tavaszias időjárásnak örülhetünk lényegében karácsony óta, több napon ráadásul a melegrekord is megdőlt, vagyis kijelenthetjük, hogy soha nem volt még olyan enyhe az idő az ünnepek környékén, mint most.

A Dél-alföldi időjárás kedvelők Facebook-csoport adminisztrátora, Tóth Béla gyűjtése alapján az első rekord december 26-án, vagyis karácsony másnapján volt, amikor a Bajai úton mért 15,8 fokkal nem csak a külterületi, de még a belterületi maximumot is sikerült megdönteni Szegeden. Ezt követően Szilveszterre szubtrópusi eredetű levegő árasztotta el Európa nyugati, középső és déli területeit, amely több országban melegrekordot hozott. 

Nálunk sem volt ez másképp: december 31-én Szeged külterületén 15,4 fokot regisztráltak a legmelegebb órákban, amely két tized fokkal több, mint amit valaha mértek ezen az állomáson. Január elsején és másodikán is folytatódott a rekordhalmozás. Az újév Sellyén indult a legkellemesebb idővel: mindössze egytized fokkal maradt el a csúcsérték a 19 foktól. Szegeden külterületen aznap "csak" 15,1 fokot mértek, ez azonban szintén rekord: éppen a tavalyi csúcsot múltuk három tized fokkal felül. 

Hétfőn pedig ismét átadtuk a múltnak az eddigi országos napi és a szegedi külterületi legmagasabb hőmérsékleti értékeket. Bár az országban mértek 18 fok körüli értéket is, a mi 15,1 fokunk is közel 2 fokkal volt több, mint az eddigi, tavalyi rekord. Itt jegyeznénk meg, hogy az országos átlagos napi maximum-hőmérséklet ilyenkor egyébként 2,4 fok körül szokott mozogni.

Érdekesség, hogy nem csak hőmérsékletben, de a napfényes órák számában is új rekord született az ünnepek alatt Szegeden. A napfény városa a tavalyi évben még ragyogóbb volt, mint eddig bármikor: 2022-ben összesen 2615,7 óra volt a mért napfénytartam, amely 0,1 órával több, mint a 2012-es eddigi rekord. Ez pedig éppen Szilveszter napjának köszönhető, aznap sikerült túlszárnyalni a korábbi legnaposabb évünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában