Szegedi hírek

2023.12.02. 15:31

Kettészakadt az ország: Szeged Békéscsabát követi

Nemcsak szokatlanul enyhe, de szeszélyes is december első hétvégéjének időjárása. Az ország északnyugati és délkeleti régió között 18 Celsius-fok volt a különbség. Miközben Szegeden 15, Békéscsabán 18 Celsius-fokot mért 13 órakor az Országos Meteorológiai Szolgálat - ezzel megdőlt az országos melegrekord -, Győrben és Szombathelyen fagyoskodtak az emberek, a hőmérő higanyszála 0 fokot mutatott. A fővárosban is kellett a sál, sapka, nagykabát a 4 fokos időjárásban.

Jeszenszky Zoltán

Mintha megbolondultak volna az évszakok, tél helyett tavaszt idéző időjárással érkezett Csongrád-Csanád vármegyébe az év utolsó hónapja. Nagykabát helyett egy tavaszi dzseki, bátrabbaknak akár egy pulóver is elég volt szombaton az amúgy borongós időjárásban.

Otthon maradhatott a tollkabát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) délben 11, délután 14 órakor pedig 16 Celsius-fokot mért Szegeden. Békéscsabán még melegebb volt a helyzet: ott 18 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Miközben az ország másik végében fagyoskodtak az emberek: Győrben és Szombathelyen 0 Celsius-fokkal köszöntött be december első hétvégéje. A Kékestetőn 5, Budapesten pedig 4 Celsius-fokot mértek 13 órakor.

Romániában forradalom, nálunk melegrekord

A szokatlanul enyhe időjárásra már korábban is volt példa Szegeden – az idősebbek közül talán sokan emlékeznek még arra a különös decemberre. Igaz, 1989 utolsó hónapja nem az időjárásáról, hanem a Ceaușescu-diktatúrát megdöntő román forradalomról maradt emlékezetes, amiről a korabeli magyar sajtó részletesen, „élőben” tudósított.

Az OMSZ több mint 120 évre visszanyúló adatai szerint, Szeged legmelegebb decemberi napját 1989. december 16-án jegyezték fel: akkor 18,4 Celsius-fok volt Csongrád-Csanád vármegye székhelyén, és akkoriban bő másfél hétig maradt velünk a év végi tavasz.

Békéscsaba tartja rekordot

Békés vármegye székhelye is több rekorddal büszkélkedhet. December 2-án, ahogy a meteorológusok mondják, a napi országos legnagyobb maximumhőmérsékletet Békéscsabán mérték: 1959-ben ezen a napon 17,4 Celsius-fokot mutatott a hőmérő! December 3-a még ezt is felülmúlta: akkor 18,4 fok volt Békés vármegye székhelyén.

Ha sokallják a meleget, térjünk vissza az igazi télhez! Pontosan ötven éve, 1973. december 2-án, az OMSZ adatai szerint –19,4 Celsius-fok volt a Heves vármegyei Poroszlón, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszaroffon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában