Gyorsított eljárásban a Makói Járásbíróság dönt a vádlott bűnösségének kérdésében

2019.12.19. 09:20

Bíróság előtt a Kiszombornál kurdokat csempésző férfi

A Makói Járási Ügyészség a pénteken bíróság elé állítja azt a német-török kettős állampolgárságú férfit, aki november végén két kurd nemzetiségű török állampolgárt próbált meg Németországba csempészni.

delmagyar.hu

A gyanú szerint a vádlott, valamint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű két rokona megbeszélte, hogy elhagyják Törökországot és az Európai Unióba akarnak eljutni. Ennek érdekében Törökországból Belgrádba repültek, onnan Kikindára utaztak. Ezt követően a megállapodásnak megfelelően illegálisan átjutottak a szerb-román határon, majd Temesvárra mentek. Fentieket követően felhívták a vádlottat, aki 2019. november 23-án az esti órákban indult el németországi otthonából a saját tulajdonú gépkocsijával, majd Temesvárra érkezve felvette a két kurd nemzetiségű személyt és őket a magyar-román határ közelébe szállította.

A megállapodásuk arról szólt, hogy a vádlott személygépkocsival lép be Magyarország területére, míg az általa szállított személyek illegálisan lépik át a zöldhatárt 2019. november 24-án az esti órákban. A megállapodás kitért arra is, hogy a határátlépést követően a vádlott újra felveszi és Budapestre, a Keleti pályaudvarra szállítja őket, ahonnan tovább utaznak Németországba.

A rendőrök 2019. november 24-án este 8 órakor kézi hőkamera segítségével kutatást végeztek a határ kiszombori térségében és ellenőrzés alá vonták a magyar-román határt illegálisan átlépő két kurd személyt. Az ellenőrzés során megállapították azt is, hogy a rendőröknek hamis úti okmányokat adtak át. Néhány órán belül a vádlottat is előállították, majd őrizetbe vették és a bíróság letartóztatását rendelte el.

A Makói Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítja a német-török állampolgárságú férfit az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában